Nem, ne aggódj, senki sem tilt el járművedtől. Önszántadból viszont leteheted a környezettudatosság érdekében, ahogy két éve a dél-koreai Suwon tette.

inhabitatcom

A kezdeményezést Öko-mobilitás Fesztiválnak nevezték el, célja, hogy megismertesse a lakosokkal, milyen az alacsony széndioxid-kibocsátású életmód.

Az autómentes hónap elején 1500 autót szállítottak el alternatív parkolókba. A város 400 kerékpárt és elektromos robogót osztott ki a lakosság számára. Akik nem tudtak kerékpározni, azok számára tanfolyamot tartottak. Emellett gyakran közlekedtek elektromos kisbuszok.

ec.europaeu

Az utcák és a járdák megteltek emberekkel, a boltok, éttermek, kávézók forgalma nőtt. Javult a levegő minősége és csökkent a zajszint. A tisztább levegőjű utcákon nyugodtan sétálhattak, játszhattak a gyermekek.

thecityfix

A fesztivál eredménye:

  • a sebesség korlát felére csökkent,
  • csökkent a forgalom,
  • bizonyos utcákban megszüntették a járdán és járda mellett való parkolást
  • nőtt a száma azoknak, akik szívesebben gyalogoltak, kerékpároztak, amikor a helyi dolgukat intézték.
  • minden hónapban tartanak autómentes napot.

A legtöbben azt gondolták, hogy az autómentes életmód nem fog működni, mindenki autóval járt… Ezért a fesztivált 2 éves előkészítési folyamat előzte meg. A fesztivál hónapja alatt rögzültek a megfelelő viselkedési formák, az emberek kipróbálták a fenntarthatóbb megoldásokat a közlekedésre a környezettudatosság jegyében és ezt természetesen a mai napig be is tarthatják, mert lehetőségük van rá.