OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Éppen egy évtizede annak, hogy megdőlt a fővárosban eddig mért legmagasabb vízállás a Dunán. 2013. június 9-én az esti órákban 891 cm-t mértek a Vigadó téri vízmércén.Szélsőséges időjárási jelenségekre, ezek következtében pedig rekordértékekre napjainkban egyre gyakrabban kell számítanunk.

2013. május 30. és június 3. között nagy mennyiségű csapadék hullott a Duna felső vízgyűjtő területén, egyes helyeken a négy nap alatt akár 200 mm is esett. Az ennek következtében levonuló árhullám a folyó szinte teljes hazai szakaszán, Nagybajcstól Bajáig rekordmagas vízállásokkal tetőzött. Budapesten pontosan 10 évvel ezelőtt, 2013. június 9-én, az esti órákban 891 cm-es volt a vízszint. Ez 31 cm-el múlta felül a korábbi legmagasabb, 2006-ban mért értéket.

Az ezredfordulóig visszatekintve is a szélsőségek jellemezték a Duna vízjárását, de az elmúlt két évtizedben különösen eseménydús volt az idén 200 éves vízállás-idősorral rendelkező budapesti vízmérce sorsa: egymás után dőltek meg a rekordvízállások, akár „kisvizekről”, vagyis aszályos időszakokról, akár „nagyvizekről”, áradásokról beszélünk. Az évezred első nagyobb árhulláma 2002 nyarán érkezett, és az augusztus 18-i 848 cm-es budapesti tetőzésével az addig mért legnagyobb vízszintet eredményezte. Ám nem kellett sokat várni, és 2003. augusztus 29-én majdnem (1 cm híján) megdőlt a valaha mért legkisebb érték is, 52 cm-es vízállással. A kettő között mindössze 1 év és 11 nap telt el!

A következő csúcsérték 2006 tavaszán született, az április 4-én bekövetkezett 860 cm-es tetőzéssel.

Az ezt követő évek átmenetileg rekordoktól mentesek voltak, bár 2010-ben a legnagyobb, 2011-ben pedig a legkisebb vízállást igencsak megközelítették a vízszintek. Majd jött a már említett 2013, és egy újabb, minden eddiginél nagyobb árhullám vonult le a Dunán.

Az ezt követő években – egészen napjainkig – nem alakultak ki jelentősebb áradások a folyón. Az elmúlt 10 évben a vízállások a budapesti vízmércén egyetlen alkalommal sem érték el a 600 cm-t. Ez a tény már önmagában is extrémnak tekinthető.

Ugyanakkor negatív csúcsokat ez az időszak is tartogatott számunkra. 2018-ban a Duna Budapestnél kétszer is megdöntötte a valaha mért legkisebb adatot: október 17-én 41 cm-en, vagyis az addigi minimumhoz viszonyítva (1947: 51 cm) 10 cm-rel alakult alacsonyabban a vízszint, aztán október 25-én további 8 centiméterrel kisebb, 33 cm-es vízállást észleltünk. Öt éven belül tehát egyaránt megdőltek a legnagyobb és legkisebb értékek is!

Ma reggel 8 órakor egyébként 282 cm volt leolvasható a fővárosban a Vigadó téri mércén.

A fentiekből látszik, hogy szélsőségek egyre gyakrabban és szélesebb skálán fordulnak elő. Bár az elmúlt évek inkább aszályról és vízhiányról szóltak, látható, hogy a Duna vízgyűjtőterületén bármikor kialakulhat olyan csapadékosabb időjárási helyzet, amelynek eredményeképpen az év bármeny szakaszában árhullámokkal kell megküzdeni a folyón.