Évről évre nő az az összeg, amellyel a kormány az együttműködést segíti a magyarországi, illetve a felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, vajdasági, horvátországi, szlovéniai és ausztriai önkormányzatok között. A keretösszeg idén 50 millióval növekedett, vagyis 200 millió forintot is elnyerhetnek a pályázók. Vissza nem térítendő támogatásról van szó, 500 ezer forint és 2,5 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta a sajtótájékoztatón,hogy mindig magyarországi pályázó adhatja be a pályázatot. Általában kulturális eseményekre, sporteseményekre, és egyéb más hagyományőrző testvér települési, oktatási programokra, de akár lehet egészségügyi, szociális intézmények találkozóiról,vagy bármi féle kapcsolatépítő jellegű testvér települési programra lehet pályázni. Olyan önkormányzatok is pályázhatnak, akiknek esetlegesen még nincsen testvér települési kapcsolatuk, viszont ennek keretén belül létrehoznak ilyen kapcsolatot itt a Kárpát-medencében. Ebben a projektben magyarországi önkormányzatok lehetnek a fővállalkozók, és ehhez kapcsolódóan pedig Kárpát-medencei, tehát felvidéki, kárpátaljai, erdélyi, romániai, vajdasági, horvátországi, szlovéniai, ausztriai szervezetek vehetnek részt. A pályázatban be kell mutatni, hogy mely településsel kívánják a kapcsolatot, illetve a megpályázott programot megvalósítani.

Mindig magyarországi önkormányzat adhatja be a pályázatot, és általában kulturális események, sport- és hagyományőrző rendezvények, oktatási programok megvalósítását támogatják. A nemzetpolitikai államtitkárság szeretné a magyar történelemhez kapcsolódó eseményeket és a nemzeti ünnepekhez kötődő közös programokat támogatni, a testvér-településeken működő oktatási és nevelési intézmények együttműködését segíteni. A lényeg a kapcsolatépítés a testvértelepülések között. De pályázhatnak olyan önkormányzatok is, melyeknek még nincs testvértelepülésük, most szeretnék felvenni a kapcsolatot valamelyik határon túli várossal vagy faluval.

Nem csak kárpát-medencei testvértelepüléssel rendelkező önkormányzatok indulhatnak, de előnyben részesítik a magyar-magyar kapcsolatrendszer építését és elmélyítését – mondta az államtitkár. Civil- és egyházi szervezetek, ifjúsági szervezetek de még mondjuk tűzoltótestületek közötti kapcsolatokról is szó lehet, de az ő nevükben is az önkormányzatoknak kell benyújtaniuk a pályázatot.

A pályázattal azt szeretnék elérni, hogy elmélyítsék a magyar-magyar kapcsolati rendszert, céljuk a a tapasztalatcsere, a tudás és a legjobb gyakorlatok átadása.

2017. május 1-től 2018. április 30-ig lehet pályázni, és a benyújtási határidő 2017 március 31-e.

Tavaly a 150 milliós keretösszegre 400 pályázat érkezett, ebből 189 kapott támogatást. A programok sokrétűek voltak, ezt már vetített képeken mutatta meg Potápi Árpád János. A többi között támogatták a Kukoricafesztivált Bábolnán, a zalakomári testvértelepülési gyermektábort, a testvértelepülések találkozóját Győrasszonyfán, a határokon átívelő fúvószenei fesztivált Téten, a hagyományőrző testvértelepülési találkozót Karcagon.