Április 22-én, a Föld Világnapján a Sapientia Főiskola nagytermében került sor a „TalentA
Magyarorország-2021 oktatási és támogatási program” díjátadó ünnepségére, amelyet a Corteva
Agriscience kezdeményezett és a Magyar Női Unió (MNU) szervezett női gazdálkodók támogatására.


A TalentA Programot a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat alapította, melynek
célja a termelők és a fogyasztók életminőségének javítása, fenntartva ezt a folyamatot az eljövendő
generáció számára. A Program része a Corteva 2030-as fenntarthatósági céljainak, melynek egyik
célkitűzése a nők mezőgazdasági szerepvállalásának erősítése és támogatása. Az első TalentA
2019-ben valósult meg Spanyolországban, mára Európa szerte, több mint 500 női gazdálkodó
képzését és fenntartható mezőgazdasági törekvéseiket támogatta a program.
A kétlépcsős program 2021 novemberében indult az online oktatási szakasszal, ahol a résztvevők 17
online előadáson vehettek rész. A képzés során a női gazdálkodók fejleszthették tudásukat
elsősorban a vezetői készségeik, vállalkozási, pénzügyi és mezőgazdasági ismereteik területén
neves szakemberek támogatásával.


A TalentA online oktatási programot az ország különböző tájáról jelentkező 20 női gazdálkodó
végezte el sikeresen, akik mezőgazdasági projektötletükkel elkötelezettek saját közvetlen
környezetük közösségei és a fenntartható mezőgazdaság fejlesztése iránt.
A résztvevők az online oktatási program elvégzése után mezőgazdasági projektötletükkel
pályázhattak a mikroprojekt versenyre. A szakértői zsűri által kiválasztott legjobb három pályamű
összesen bruttó 3 250 000 forint díjazásban részesült, amely a következőképpen oszlott meg a
pályázók között: az első helyezett bruttó 1 500 000 forint, a második helyezett bruttó 1 000 000 forint,
harmadik helyezett pedig bruttó 750 000 forint támogatást nyert. Az első három helyezett projektjeik
megvalósításának támogatására egy 6 alkalmas mentorálásban is részesült, Yvonne Dedrik
vezetésével.


“Rendkívül izgalmas és változatos projekttervek érkeztek be a résztvevőktől, így nem volt könnyű az
első három helyezett meghatározása. A döntés során nagy hangsúlyt kapott az, hogy összhangban
legyenek a projektek a Corteva fenntarthatósági céljaival és támogassák a fenntartható gazdálkodást
és a közösségeket. Nagy öröm volt látni, hogy ezt a lehetőséget a résztvevők meg is ragadták.
Gratulálok nekik!” – mondta Borsos László, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető
igazgatója.


Batthyány-Schmidt Margit, az MNU elnöke kiemelte: „A Program megerősítette számunkra, hogy
annak célja, üzenete, díja túlmutat önmagán: olyan hiánypótló kezdeményezésben vettünk részt,
melynek társadalmi hasznosságára, felelősségére, közösségteremtő erejére nagy szükség van a
hazai agráriumban dolgozó nők körében.”
A díjátadó ünnepségen a Corteva Agriscience, a Magyar Női Unió és a Szakértői Bizottság tagjai
megköszönték a program résztvevőinek kitartását és munkáját, valamint átadták a díjakat a három
nyertes pályázónak.


A három nyertes projekt a következő volt:

  1. helyezett: Mini fűszeres arborétum, Nagy Zsófia.
    A projekt célja fűszernövények otthoni termesztésének és feldolgozásának széles körben való
    ismertté tétele. Egy közösségi kert létrehozása, ahol lehetőség van egyrészt az egészséges és
    fenntartható életmód iránt érdeklődő nőknek tudásuk fejlesztésére, másrészt a fiatalok számára a
    mezőgazdasági pálya értékeinek hangsúlyozása
  2. helyezett: Növényi olajak előállítását és hasznosítását bemutató témaudvar, Szabó
    Mária.
    A projekt célja a házilag megmaradt élelmiszerfeleslegből növényi olajak otthoni előállításának
    ismertté tétele, valamint a szűkebb és tágabb környezet edukálása az élelmiszerfelesleg kreatív
    felhasználási módjaira.
  3. helyezett: A fenntarthatóság és az innováció összhangja a növénytermesztésben,
    élelmiszerfeldolgozásban, Buzás Tiborné.
    A projekt elsődleges célja professzionális mentor segítségével a helyi közösség edukálása a
    palánták hatékony termesztési technikáinak, másrészt egy falusi vendégasztal keretén belül a
    termesztett zöldségek és gyümölcsök feldolgozási módjának elsajátítása.
    „A TalentA Program kitűnő lehetőséget jelentett projektem fejlesztésére, emellett hihetetlenül örülök,
    hogy sikerült megmutatnom a zsűrinek az innovatív szemléletet és társadalmi jelentőségét. A képzés
    során nagy szakértelemmel rendelkező, motiváló előadókkal találkozhattunk, ahol nemcsak tanulni
    lehetett, hanem egy támogató közösség is létrejött. Külön köszönet a program szervezőinek és
    mentorainak támogatásukért és érdeklődésükért.” – mondta a program első helyezettje, Nagy Zsófia.