Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanánk üzleti tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, amivel 1300 millió kg szén-dioxidot lehetne megspórolni – derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból. Ez több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásának felelne meg.

Fékezzük meg a felmelegedést!

Az Epson a National Geographic-kal közösen dolgozik a „Fékezzük meg a felmelegedést!” nevű kampányán, melynek lényege, hogy a modernebb technológiák környezetbarátabb nyomtatási megoldásokat jelentenek. A kampányhoz kapcsolódó friss kutatás szerint a lézernyomtatókról tintasugaras eszközökre való átállás a jelenlegi szint 52 százalékára tudná csökkenteni az energiafelhasználást. Vagyis, ha 2025-ig világszerte minden irodai lézernyomtatót lecserélnénk, akkor az 1300 millió kg szén-dioxidot takarítana meg, ami 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű.

A friss kutatás szerint az üzleti tintasugaras nyomtatási technológia a jelenlegi nyomtató típusától és a használati szokásoktól függően akár 90 százalékkal is energiatakarékosabb lehet, mint a lézernyomtatók. A tudósok szerint ahhoz, hogy a világ a nettó nulla kibocsátás felé haladjon, az összes készülék energiafogyasztásának drasztikusan csökkennie kell, az egyik lehetséges forgatókönyv szerint 2030-ra a 2020-as szint 25 százalékával, 2050-re pedig 40 százalékával.

„Ez a kutatási projekt bebizonyította, hogy a nettó nulla energiafogyasztású nyomtatáshoz vezető út lehetséges, amennyiben az emberek mind az otthonaikban, mind az irodákban a leghatékonyabb energiafelhasználású termékekre váltanak, és csökkentjük a termékek előállításához kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást” – mondta a kutatást készítő Tim Forman, a Cambridge-i Egyetem tudományos főmunkatársa. Hozzátette: reméljük, hogy mostantól több erőfeszítést láthatunk a környezetbarát technológiák fejlesztésére a háztartási gépek – köztük a televíziók, mosógépek, hűtőszekrények és sütők – terén, hogy 2050-re elérjük a nettó nulla kibocsátást.

Felhívás a cselekvésre

Hasonló eredményre jutott a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése is, mely szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos legrosszabb forgatókönyv elkerülése érdekében létfontosságú, hogy tovább javítsuk a különböző elektromos berendezések energiahatékonyságát és csökkentsük az előállításukhoz szükséges energia mennyiségét.

A nemzetközi szervezet elemzése szerint a nyomtatási ágazat nettó nulla kibocsátású jövője attól függ, hogy világszerte átállnak-e a legjobb energiahatékonyságú termékekre, mint amilyen a tintasugaras technológia. Ez a kollektív változás három módon érhető el:

  • Technológiai innováció: a CO2 kibocsátás csökkenése elsősorban a szigorúbb energiahatékonysági szabványok szigorításán, illetve a gyártás energiaszükségletének visszafogásán múlik. Az Epson technológiája az energiatakarékosabb készülékek felé tett iparági eredmények egyik kiemelkedő példája, amely nem igényel hőt a képalkotási folyamat során. Ehelyett elektromos impulzust küld a piezo modulnak, ettől egy membrán hatás keletkezik, és így préseli át a tintát a nyomtatófejen.
  • Nemzetközi együttműködés: szélesebb nemzetközi összefogásra van szükség, például az Európai Parlament munkájának összehangolása, a hatékonyabb készülékek elterjedésének ösztönzése és az energiahatékonysági címkézés javítása érdekében. Ez felgyorsíthatja a cselekvést és csökkentheti a hatékony készülékek költségeit.
  • Viselkedésváltozás: ha a bolygón minden ember véghezvisz egy pozitív változást, annak óriási hatása lehet. A meglévő nyomtatók cseréjekor hőmentes technológiát is lehet választani, ezzel is segítve az energiafogyasztás csökkentését és az ehhez kapcsolódó üvegházhatású gázok kibocsátását, ami segít lassítani az éghajlatváltozás ütemét.

„Hiába is tagadnánk, globális klímaválsággal állunk szemben, de a jövő a mi kezünkben van. Az egyik dolog, amit mi befolyásolhatunk, az az energiafogyasztásunk – és egy-egy készülékkel jobbá tehetjük a világot. A tintasugaras technológia környezetbarátabb választásként áll rendelkezésre, és már kis változtatásokkal is sokat tehetünk a környezet védelme érdekében” – hangsúlyozta Henning Ohlsson, az Epson Europe fenntarthatósági tevékenységekért felelős igazgatója.

Az Epson és a Cambridge-i Egyetem munkatársa, Dr. Tim Forman a következő forrásokra támaszkodva tárta fel nyomtatási döntéseink valós hatásait:

  • Nemzetközi és regionális jelentések az energia- és üvegházhatást okozó gázkibocsátási tendenciákról
  • Az éghajlatváltozásra és a kapcsolódó hatásokra vonatkozó, szakmailag felülvizsgált előrejelzések
  • A nyomtatók globális energiafogyasztásának részletes elemzése 

A lézernyomtatókról a tintasugaras nyomtatókra való átállás hatásának elemzésekor a kutatás a lézer- és tintasugaras nyomtatók energiafelhasználásának összehasonlításán túlmenően a modern nyomtatók tájékoztató életciklusát is figyelembe vette, az Energy Star legfrissebb vizsgálati módszertana alapján. Az Energy Star nemrégiben átdolgozott (3.0) Általános energiafogyasztási (TEC) módszertana az iparág vezető szabványosított módszere a készülékek energiahatékonysági összehasonlítására. Nyomtatókra alkalmazva a módszertan a termék energiahatékonyságának értékeléséhez az üzemeltetési mintákra vonatkozó szabványos feltevéseket használja – beleértve az adott időszak alatti különféle felhasználási módokat.

Az Epson PrecisionCore hő nélküli technológiájának bemutatása

Az Epson technológiája nem igényel hőt a képalkotási folyamat során. Ehelyett nyomásérzékeny Piezo kristályt alkalmaz, ezzel csökkentve a környezetre gyakorolt hatást, miközben kompromisszumok nélkül növeli a teljesítményt. 

A hő nélküli technológiának négy előnye van:

  • A kisebb teljesítményfelvétellel energia és pénz takarítható meg
  • Kevesebb cserealkatrész, kisebb környezeti terhelés
  • Időspórolás állandó, gyors nyomtatással
  • A kevesebb szerviz beavatkozás növeli a termelékenységet