Olvasónk tollából:

  Április 22-én Áder János köztársasági elnök egyik utolsó hivatalos útja a Felvidék legnagyobb magyar intézményébe, a komáromi Selye János Gimnáziumba vezetett. Az intézmény ugyanis csatlakozott a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahéthez, amelyet minden évben a Föld napjához kapcsolódva szerveznek meg.  Áder János az esemény fővédnökeként látogatott Komáromba.  

,, A vízválságtól a fenntartható fejlődésig. Hol tartunk és mit tehetünk?” – így hangzott a zártkörű, egy órán át tartó interaktív előadás címe, melyet a gimnázium aulájában hallgathattak meg a tanulók.

 Az általa sorolt félelmetes adatok rávilágítottak arra, hogy az egyes természeti katasztrófák nem regionális jellegűek, hanem globális méretűek, és dominóeffektust indíthatnak el. Már a bevezető gondolatok is időszerű példát vázoltak fel.

Elnök Úr az idei futball-világbajnokságot hozta fel példaként, melynek Katar ad majd otthont. Az egy hónapos esemény számos problémát vet fel, a füves pályát ugyanis rengeteget kell majd öntözni, hűteni kell a stadionokat, földgázzal kell sótalanítani a tengervizet. Mindez elképesztő nagyságú ökológiai lábnyomot hagy majd maga után.

A továbbiakban a szennyezett víz drámájáról beszélt, ami sajnos a szemünk előtt bontakozik ki. Az orosz-ukrán háború negatív hatásait sem lehetett kihagyni, kiemelve például a búzaexportot, hiszen van olyan ország-például Afrikában- amely a búza 50-70 százalékát Oroszországból és Ukrajnából exportálja.  Áder János elmondta, hogy a Fenntarthatósági Témahét 2016 óta kerül folyamatos megrendezésre, minden témahéten három témát választanak ki a szervezők. Ebben a tanulmányi évben a program kiemelt témái a víz, az egészségvédelem, a felelős fogyasztás és a hulladék problematikája volt. Sajnos, – mint mondta-  rövid időn belül több milliárd embert érintő gond lesz, hogy sokkal több vizet használunk el  a lakosság ellátása, a mezőgazdasági és ipari munkálatok során, mint amennyit a természet pótolni tud. A probléma súlyos és globális jellegű. 

Idén az intézmény harmadik évfolyamba járó tanulói egy környezetvédelmi pályázaton dolgoznak, amely segíthet Komárom és környéke szemétgazdálkodásán, valamint a lakosság új ismeretek birtokába juthat a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatban. A témahét tehát egy olyan program, melynek célja, hogy minél fiatalabb korban hívja fel a gyermekek figyelmét környezetünk védelmére, a klímaváltozás nehézségeire.

  A témahét zárásaként április 26-án az intézmény igazgatója, Andruskó Imre vehette át a Zöld Tündér-díjat, mellyel a témahét legaktívabb határon túli iskoláját tüntette ki a szervezet. A rangos elismerést Dr. Maruzsa Zoltán államtitkár és Matolcsy Miklós ügyvezető igazgató adta át.

Elnök Úr látogatását köszönjük, a díj pedig tanárt, diákot, mindannyiunkat arra kötelez, hogy továbbra is tudatosan keressük a megoldásokat  a mindennapi környezetvédelmi problémákra.

 Farkas Adrianna, a Selye János Gimnázium tanára