Vaclav Smil, a cseh-kanadai környezettudós és közgazdász filozófiából szerezte az első diplomáját, majd a közgazdaságtan után a bányatudományoknál kötött ki. Az energia áll műveinek középpontjában, hiszen szerinte mindent ezt határoz meg. Azt vallja, hogy az energia működésének megértésével a világ megértéséhez is eljuthatunk.

Könyveinek célja, hogy az információkat az emberi elme számára befogadhatóvá tegye. Gyakran érinti az erkölcsöt és az emberi viselkedést, az emberi természetet is elemzi. Könyveiben az energiával, környezeti és populációs változásokkal, élelmiszergyártással és táplálkozással, technikai innovációkkal, kockázatkezeléssel, közélettel és politikával foglalkozik.

A Pallas Athéné Kiadó jóvoltából magyar nyelven is megjelent Smil legújabb könyve, a Nagy átmenetek, aminek szintén a fentebb részletezett területek állnak a középpontjában. Smil a könyvben végigveszi a demográfia, mezőgazdaság, táplálkozás, energetika, gazdasági szerkezetek és környezet változásait. Ezek pályáját csak a saját komplexitásukban, az egymással való kölcsönhatásban lehet értelmezni az író szerint, hiszen minden változó függ egymástól. Nincsenek könnyű, egyszerűen megfogalmazható egyetemes modellek – üzeni a szerző.

Vaclav Smil egy igazi, régi vágású hős, aki mindent számszerűsít. Természettudományos háttere van, így hisz abban, hogy a nagy folyamatokat nem csak modellezni kell. Nem előrejelzéseket kell tenni második tizedesjegy pontossággal minden évben, hanem megnézni, hogy mik azok a valós, gyakorlati tudnivalók, amiket tudnunk kell, hogy értsük, hogyan működik a világunk – mondta a könyv magyar nyelvű verziójának bemutatóján Bánkuty-Balogh Lilla, a Neumann János Egyetem, MNB Tudásközpont-MNB Intézet: Fenntartható pénzügyek központ mesteroktatója.

A bemutatón a holisztikus szemléletet is kiemelték az előadók, ami alapjaiban határozza meg az író munkásságát. A szerző azt üzeni a könyvvel, hogy az átmenetnek, az állandó változásnak mindig vannak előnyei és hátrányai. Ne higgyük azt, hogy van egy csodaszer, ami által eljutunk a kánaánba, hiszen minden átalakulásnak ezernyi velejárója van. A társadalomnak az a dolga, hogy felkészüljünk a változásokra, hogy azokra jól tudjunk reagálni – üzeni Smil a Nagy átmenetekkel.