Dél-koreai szakértők szerint egyre valószínűtlenebb, hogy sikerül közösségi immunitást kialakítani az új típusú koronavírus ellen.-írja a házipatika.com

Egyre valószínűtlenebb, hogy sikerül elérni a közösségi immunitást, más szóval nyájimmunitást az új típusú koronavírussal szemben a felgyorsított oltókampányok ellenére – jelentette ki O Mjong Don, a dél-koreai betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője, akit a dél-koreai hírügynökség idézett. Várhatóan meg kell szoknunk, hogy a normális, mindennapi életünkhöz hozzá fog tartozni a koronavírus is csakúgy, mint a szezonális influenza. Még a lakosság 70 százalékos átoltottsága sem vezet majd közösségi immunitáshoz – vélekedett O Mjong Don.

A nyájimmunitás akkor alakul ki, amikor a népesség jelentős része immunissá válik egy bizonyos kórokozóval szemben és ennek köszönhetően is szinte teljesen leáll a vírus terjedése. O Mjong Don szerint nyájimmunitás csak akkor érhető el, ha a vakcinák hatékonyan meg tudják akadályozni azt, hogy a beoltott emberek másokat megfertőzzenek. Brit kutatások szerint jelenleg 38-49 százalékos a valószínűsége annak, hogy egy első dózissal beoltott személy nem fertőz meg másokat. Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltásokkal jó eséllyel elkerülhető a betegség tüneteinek kialakulása – a Pfizer-vakcina esetében ez például 95 százalék az oltóanyag kifejlesztői szerint -, de ez nem jelenti azt, hogy a beoltott emberek ne tudnának megfertőződni vagy másoknak továbbadni a vírust.

A közösségi immunitás kialakulását az is nehezíti, hogy bizonytalan, vajon a vakcinák mennyi ideig nyújtanak védelmet. A jelenlegi kutatások szerint ez nagyjából 6 hónap lehet – mutatott rá a dél-koreai szakértő. Korábban Dél-Koreában azt jósolták, hogy ha a lakosság 70 százalékát beoltják, vagy átesett a fertőzésen, akkor kialakulhat a közösségi immunitás. Az országban február vége óta 3,5 millió embert – az 52 milliós lakosság 6,6 százalékát – sikerült beoltani.

Az interneten számos álhír terjed a beoltott személyek közelében tartózkodóknál valamilyen mellékhatások léphetnek fel.