Kiemelkedő mértékben élénkültek a mezőgazdasági és az élelmiszeripari fejlesztések az első negyedévben – közölte Nagy István agrárminiszter.

A miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaság esetében 19,7, az élelmiszeripar esetében pedig 9,4  százalékos növekedést regisztráltak. A bővüléshez elsősorban az épületfejlesztések járultak hozzá. Kifejtette, mindez azt jelzi, hogy a magyar gazdák és élelmiszer feldolgozók bíznak a jövőben és ezzel hosszútávon biztosítják a lakosság élelmiszer ellátását.  A beruházási kedv azért különösen figyelemre méltó, mert az elmúlt időszakban rendkívüli körülmények között kellett helytállniuk a gazdálkodóknak és az élelmiszeripari vállalkozásoknak.

Az időjárás mellett a koronavírus, az állatbetegségek, a drasztikusan emelkedő inputárak és az orosz-ukrán háború is komoly kihívást jelentett – tette hozzá. Várakozásaink szerint a beruházások növekedési pályája az év folyamán is megmarad, amihez jó alapot nyújt a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében meghirdetett nagyszabású beruházási támogatási csomag folytatása, valamint a jövedelempótló támogatások kifizetése – hangsúlyozta a tárcavezető.