Új taggal bővül az OTP Csoport. Az OTP Bank horvátországi leánybankja, az OTP banka Hrvatska bejelentette, hogy a Splitska banka akvizíciója befejeződött. Az összeolvadással Horvátország negyedik legnagyobb bankja jött létre, 11 százalékos piaci részesedéssel.

„Szeretettel köszöntjük OTP Csoport legújabb értékes tagját, a Splitska bankát! Az OTP Bank horvátországi leánybankja, az OTP banka Hrvatska és a Splitska banka összeolvadásával az OTP Csoport második legnagyobb hitelintézete jött létre a hitelállomány alapján. E tranzakcióval azt szerettük volna bebizonyítani, hogy a horvát piac iránti elkötelezettségünk nemcsak komoly, de hosszú távú is, hiszen ezen a piacon szerves növekedést, és – amennyiben a lehetőségek adottak lesznek –, további akvizíciókat is tervezünk” – mondta dr. Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

A tranzakcióhoz az OTP Bank már előzetesen minden szükséges engedélyt beszerzett a szabályozó hatóságoktól, azaz a Horvát Nemzeti Banktól, a Horvát Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől és a Horvát Gazdasági Versenyhivataltól. A felvásárlással az OTP Banka Hrvatska közvetlen felügyeleti jogot szerzett az SG Leasing, az SB Nekretnine és az S.B. Zgrada felett, míg a Société Générale Osiguranjét a tervek szerint 2017 harmadik negyedévében veszi át teljesen. A várakozások szerint az integrációt 2018 nyarán zárhatják le, addig a két bank két külön jogi személyként folytatja működését. A két bank ügyfeleit érintő változások bejelentésére hamarosan sor kerül.

„A két bank integrációja körülbelül egy évet fog igénybe venni. Büszkék vagyunk arra, hogy a tranzakció után Dalmácia egy olyan komoly, nemzeti jelentőségű banknak adhat otthont, amely kiváló fiókhálózatával és vonzó termékeivel áll ügyfelei szolgálatában” – mondta Békeffy Balázs, az OTP banka vezérigazgatója. A Splitska banka új vezérigazgatója az OTP banka korábbi igazgatósági tagja, Slaven Celić lett, akinek banki összeolvadások terén szerzett tekintélyes tapasztalata nagyban hozzájárul az integrációs folyamat sikeréhez.

Az új bank több mint 130 fiókkal, 400 ATM-mel, több mint 500 000 aktív ügyféllel rendelkezik, és bizonyos piaci szegmensekben és régiókban továbbra is piacvezető marad.