Az ökotermékek, a környezettudatos életmód egyre nagyobb teret hódítanak meg a világon. Bekövetkezett, melynek előbb-utóbb mindenképp be kellett következnie: eljött a green wedding ideje, ami nem azonos az öko esküvővel, vagy más néven bio esküvővel, ahol például energiatakarékos izzókat használnak, illetve a buli végén szelektíven gyűjtik össze a hulladékot.

A green wedding több egy öko esküvőnél, a green wedig egy környezettudatos esküvő, mely emellett még szociálisan érzékeny is. A lényege az, hogy olyan praktikákat tehetünk az esküvőbe, amivel jót tudunk tenni másoknak is, illetve támogatjuk a magyar termelőket, vállalkozókat, divattervezőket, miközben környezettudatosan gondolkodunk.

green_wedding_ideas1

Nem attól lesz zöld az esküvő, ha például egy erdőben, egy tisztáson, vagy tó mellett tartjuk. Ott nagy valószínűséggel csak újra szennyezzük, szemetekkel szórjuk teli a környezetünket. Olyan hotelt kell választani, mely zöldnek van bélyegezve, mert figyel a környezettudatosságra minden téren. Fontos még, hogy a templom a hotel közelében legyen, hogy ne kelljen mindenkinek autóba ülnie a két program között.

Sok menyasszony úgy képzeli, hogy ha kölcsönzi a ruhát, az már biztosan környezettudatos, mert nem vásárolnak egy vadiúj költeményt, amit nagy valószínűséggel soha többet nem vesznek majd fel. Arra sajnos sokan nem gondolnak, hogy e ruhák tisztításánál mérhetetlen mennyiségű vegyszert használnak fel. A green esküvő azt vallja, hogy olyan ruhát érdemes az esküvőre választani, melyet az ara majd feleségként is gyakran hordhat, ezeket a ruhákat pedig kedves gesztus fiatal divattervezőkkel megcsináltatni, így támogatjuk őket, sőt még az ára is kedvezőbb. Ha még a család birtokában van a menyasszony édesanyjának, nagymamájának, vagy leendő anyósának esküvői ruhája, akkor az oltár elé állhat abban is.

emerald-green-wedding-dress-02

A meghívókat nem kell mindenképpen papíralapon elküldeni. Lehet készíteni egy microsite-ot, mely honlapot pontosan erre a célra hozták létre.Ha sok a papírdekoráció az esküvőn, vagy mégis papíralapú volt a meghívó, akkor érdemes ezeket összegyűjteni, és az ünneplés után elvinni olyan helyszínekre, ahol ezt össze tudják gyűjteni. Az ebéd, vagy vacsora kiválasztásánál fontos szempont az, hogy az alapanyagokat helyi termelőktől szerezzük be, hiszen ezzel is támogatjuk a magyar gazdaságot.

Visszatérve a dekorációra: fel lehet venni a kapcsolatot olyan alapítványokkal, melyek hozzájárulhatnak az esküvőhöz valamivel, és így mi is támogathatjuk őket. Fel lehet erre a nemes célra kérni fogyatékosok számára fenntartott intézményeket, nevelőintézetben élő gyermekeket, autista gyermekeket, vagy Down-kóros gyermekeket. Ők készíthetik a dekorációt: papírvirágokat, gyertyákat, szappanokat, mécseseket. Ezáltal ők is fontosnak érzik magukat, és mi is tudjuk, hogy a pénz, melyet a munkájukért felajánlottuk, jó helyre megy. A megmaradt virágokat elvihetjük egy közeli kórházba, vagy egy közeli alapítványnak. Ha megtehetjük, akkor kívánságlista helyett írhatunk egy olyan listát, ahol alapítványokat sorolunk fel, mely alapítványokhoz az esküvőre meghívott rokonok és barátok azt a pénzt utalhatják el, amit az ajándékra, vagy a menyasszonytáncra tettek félre. Ezek a cselekedetek tanúskodnak igazán a szociális érzékenységről.