Különleges hangvételű könyvben meséli el Dr. Fodor Réka egy orvosnő élményeit Afrikáról, segítésről, boldogságról és szegénységről. Nem véletlenül Afréka lett az írás címe, hiszen egyszerre szól a fekete kontinens és egy elkötelezett ember közös életéről.

Ez nem egy útikönyv, nem egy útleírás. Nem, e könyv nem orvosoknak, nem egészségügyi dolgozóknak, vagy a karitatív projektek szerelmeseinek szól.- mondta Dr. Fodor Réka, a sok érdeklődő, barát és újságíró előtt, a könyv bemutatóján. Olyan embereknek írtam meg az ugandai orvosi misszióban eltöltött idő benyomásait, akik a kihívást keresik, az adás lehetőségét, az értelmes életet és a belső fejlődés valós színtereit.

Réka 2010-től kezdve aktívan vesz részt a Nourish The Children (Tápláld a Gyermekeket) programban. 2015-ben az AHU (Magyar Afrika Társaság) XI. Orvosi Missziójának tagjaként Ugandában vett részt egy új kórház felépítésének előkészületeiben és a gyógyító munkában. Egy olyan kontinensen, ahol egymillió emberre jut 10 orvos és ahol mégis boldogok, kiegyensúlyozottak és barátságosak az emberek. „Innen Európából el sem tudjuk képzelni, mit jelent úgy élni, hogy néhány szem gyógyszer, egy háromnapos kezelés az élet és a halál közötti különbséget jelenti. Az AHU missziók során az igazi Afrikát láthattuk. Azt, hogy egy-egy pici adomány mekkora boldogságot tud okozni ott, ahol semmi szinte semmi sincs. Ezt látva az ember átértékeli mindazt, amit az életről gondol.”

A könyvben természetesen rengeteg a kaland, a különleges történet. Ezek felidézésben a bemutató házigazdája, Dr. Kiss Róbert Richard is segített, aki többször is útitársa volt Rékának a missziós munka során. A fejezetekben ott van az idő, ami Afrikában kicsit relatív, a kórház különleges alapköve, melyet nem is olyan egyszerű megszerezni, az étel ami majdnem eltűnt. Arról is szól, hogy ha mindenki leporolja gyerekkori álmait, követi a saját belső céljait, akkor meglelheti az értelmet az életében. „Mindenki élje a saját álmát”- tanácsolja a szerző, aki kicsit maga is afrikai lett.

Igazán lebilincselő olvasmány mindenkinek, aki meg szeretné találni célját a világban. Afrikában vagy egészen máshol.