Elindult az az összesen egymilliárd forintos keretösszegű pályázat, amellyel akár 10 000 elektromos rásegítésű kerékpár, azaz pedelec is beszerezhető. Az elektromobilitas.humda.hu/pedelec2022/ oldalon keresztül ügyfélkapus hitelesítést követően lehet beadni az igénylést az utófinanszírozásra, az űrlapot a pályázatkezelő rendszeren keresztül kell kitölteni.

A magyarországi lakóhellyel és magyar adóazonosító jellel rendelkezők legfeljebb egy pedálszenzoros vagy nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt pedelec kerékpár utófinanszírozott támogatására pályázhatnak. A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. pályázatán a beadásához nem szükséges munkáltatói igazolás, így jóval többen igényelhetnek támogatást, például kismamák, nyugdíjasok és egyetemisták is. Az elektromos rásegítésű kerékpárok beszerzésére 2023. április 14-ig vagy a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig folyamatosan lehet pályázni. Csak olyan kerékpárra jár támogatás, amelyet a programba regisztrált kereskedőktől vásároltak és amelynek a konkrét modellje szerepel a pályázható kerékpárok listáján.

A pedálszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpároknál legfeljebb 100 000 forintig igénylehető támogatás, ami az eladási ár felénél nem lehet több. Fontos, hogy ebben a kategóriában 600 000 forintnál drágább kerékpárokra nem jár támogatás. A nyomatékszenzoros hajtási rendszerrel felszerelt elektromos rásegítésű kerékpároknál legfeljebb 180 000 forintig igénylehető támogatás, ami az eladási ár felénél nem lehet több, itt az 1,2 millió forintnál drágább kerékpárokra nem jár támogatás. Olyan új biciklikre vonatkozik a felhívás, amelyeknél a motor akkor kapcsol be, amikor a kerékpáros hajtja a pedálokat, és kikapcsol, ha elérné a 25 km/h sebességet. A pályázat az elektromobilitas.humda.hu weboldalon, a zöld háttérrel jelzett, „Elektromos rásegítésű kerékpár pályázati portál a PEDELEC-2022 pályázati kiíráshoz” elnevezésű csempe kiválasztásával feljövő oldal felső menüsorában lévő „Bejelentkezés” gombra kattintva, ügyfélkapus bejelentkezést követően nyújtható be. A benyújtáshoz a dokumentumtárban található segítség.