Harmadik lett a magyar csapat a világ legrangosabb szakácsversenyének világdöntőjén. Hosszú évek munkája van minden idők legsikeresebb Bocuse szereplésében.

Véget ért a Bocuse d’Or lyoni döntője, Dalnoki Bence, Széll Tamás és Nyikos Patrik gyönyörű csapatmunkával érte el a dobogó harmadik fokát. A második helyen Norvégia végzett, a dobogó legfelső fokára Dánia állhatott fel. A magyar csapat séfje, Dalnoki Bence egyébként gödi.

A SIRHA keretein belül megrendezett Bocuse d’Or nemcsak a világ legrangosabb szakácsversenye, hanem nemzetközi gasztronómiai találkozója is. Az előző versenyre nagyon rányomta a bélyegét a COVID, idén azonban ismét régi fényében pompázott a lyoni rendezvény.

A magyar csapat egy európai második helyezéssel vágott neki a versenynek. A Bocuse d’Orra a világ 24 országából érkeztek csapatok, a mezőny évről évre egyre erősebb. Ahogyan minden alkalommal, úgy most is rendkívüli tempót diktáltak a skandináv országok, és a mezőnybe visszatért a 2017-es győztes USA is.

A magyar csapat élén Dalnoki Bence állt, a két Michelin-csillagos Stand sous chefje, commisként Nyikos Patrik segítette a munkáját, a coach szerepében pedig Széll Tamás, a legnagyobb Bocuse d’Or múlttal rendelkező séf szerepelt. A csapatot a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, Hamvas Zoltán képviselte a kóstolózsűriben.

A konyhai zsűriben olyan világklasszisok szerepeltek, mint Alexandre Couillon**, Enrico Crippa***, Alexandre Mazzia*** és Stéphanie Le Quellec**, hogy csak a két-, illetve háromcsillagos szakembereket említsük. A zsűri tiszteletbeli elnöke Dominique Crenn volt, a San Franciscó-i három Michelin csillagos Atelier Crenn séfje.

„Hatalmas mérföldkő ez nemcsak a magyar Bocuse d’Or versenyzés, de az egész magyar gasztronómia történetében. Sok-sok év tapasztalat, rengeteg munka, áldozat és összefogás van emögött ez eredmény mögött. Ez a bronz szobor újabb bizonyíték, hogy Magyarországnak ott van a helye a világ gasztrotérképén” – mondta el Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke.

A versenyen a szokott módon két ételt kellett elkészíteni. A hústál kötelező alapanyagai az ördöghal, a fekete kagyló és a Szent Jakab kagyló volt, a tányértéma pedig formabontó módon egy háromfogásos gyerekmenü volt, amelynek a kötelezően felhasználandó alapanyagai a sütőtök és a tojás voltak.

„Hatalmas boldogság, nem is találom a szavakat. Nagyon szerettünk volna a dobogóra kerülni, rengeteget dolgoztunk érte, hihetetlen öröm, hogy a bronz szobrot tarthatjuk a kezünkben, biztosan eltart egy ideig, hogy hozzászokjunk!” – árulta el Dalnoki Bence, a győztes csapat séfje.

A magyar csapat menüje a következő ételekből állt:

„Etesd a gyerekeket” téma:

Szeresd a zöldségeket!
Hűvös sütőtökleves, sütőtökkel töltött roppanós uborka és petrezselyem.
Zabtejszín & grillolajban marinált zöldborsó.

Ropogós sütőtök “Halloween”
Serpenyőben sült tojás flan, gombákkal és hagymával, savanyított sütőtök, citromos kakukkfű & krémes tojássárgája.
Érlelt lágyan füstölt magyar sajtszósz, sütőtökkel és tökmagolajjal.

Mindennap egy alma a doktort távol tartja!
Vaníliás joghurtmousse sütőtökkel, almával, málnával töltve és sütőtökös piskóta.
Ropogós “föld” robbanó cukorkával, csokoládéval, mogyoró & citromos verbéna.

Ördöghal, Szent Jakab kagyló & Fekete kagyló

Ördöghal “Budapest” lágyan füstölt Jakab kagylóval, fekete alga,
citrom & kovászolt kenyérkruton.

Savanyított gyökérzöldség „rózsa”, burgonyapüré, medvehagymatermés, friss zöldfűszerek & érlelt sajt.

Sóban sült cékla lassan sült hagymával töltve, Tokaji must ecetzselével,
fekete bors & kakukkfű.
Ropogós csicsókachips.

“Magyar lakoma”
Szezonális magyar zöldségek az erdőből és mezőről.
Feketekagyló tortellini, bükkfán füstölt fűszerpaprikával.
Feketekagylószósz, zsenge torma & turbolya.

Szósz:
Barnított vajban sült ördöghalszósz & Tokaji pezsgővel és Tokaji mustecet „kaviárral”

A Sirha Lyon rendezvényen ismét egy magyar stand is erősítette hazánk jelenlétét. A standnál jellegzetes magyar ételeket (pl. gulyás, töltött káposzta, somlói), valamint kiváló magyar borokat kóstolhatott a nemzetközi közönség. A magyar stand hatalmas érdeklődésre tartott számot, napokon keresztül érkeztek a látogatók, hogy közelebbi ismeretséget köthessenek hazánk gasztronómiájával és turisztikai látványosságaival.

„A gasztroturizmus mára az idegenforgalom egyik legdinamikusabban fejlődő, így megkerülhetetlen ága lett Magyarországnak. Az újabb rangos siker azt mutatja, hogy immár kialakult az a csúcskategóriás, a magyar konyha hagyományaira építő, de egyben a nemzetközi trendeknek is megfelelő konyhaművészet, amelyért már külföldről is egyre nagyobb számban érkeznek vendégek hazánkba” – emelte ki Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, és hozzátette, Széll Tamás és Dalnoki Bence eredményei nem csak azért kiemelkedőek, mert önmagukban erősítik hazánk országimázsát, hanem mert sikereik tehetséges magyar fiatal séfek generációit inspirálják majd a jövőben.”

A történetnek persze nincs vége. 2024 márciusában Norvégiában kerül majd sor a Bocuse d’Or európai válogatójára. A kérdés csak az, hogy ki képviseli majd Magyarországot, hogy a sikerből sikerszéria legyen.

Fotó: Magyar Bocuse d’Or Akadémia, Fekete Antonio