Idén duplaannyi helyszínnel és férőhellyel készült a MEKH

Magyarország energiabiztonsága nagyban köszönhető azoknak a felkészült szakembereknek, akik az év 365 napján gondoskodnak otthonaink, közintézményeink és ipari létesítményeink energia- és közműellátásáról – mondta Kovács Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese, aki az MVM Észak-budai Fűtőerőművében nyitotta meg a 2022-es Erőművek Éjszakája programsorozatot.

A MEKH és csatlakozó partnerei 2022. október 28-án harmadik alkalommal rendezik meg az Erőművek Éjszakáját, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényét. Az érdeklődők ezen a napon betekinthetnek az erőművekben, a fűtőművekben és – idén először – a hulladékfeldolgozóknál és a víziközmű-szolgáltatóknál zajló munka kulisszatitkaiba is.

A főszervező Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legfőbb célja, hogy az energia- és távhőtermelés, valamint a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet arra, hogy környezetünk védelme érdekében érdemes tudatosan és energiahatékonyan bánni erőforrásainkkal.

„Az ország versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelésében rejlik, céljaink elérésben pedig partnerként tekintünk a tudatos felhasználókra. Az Erőművek Éjszakája nemcsak a technológiáról, hanem a fenntartható környezetről és az energiahatékony megoldásokat tudatosan alkalmazó fogyasztókról is szól. Mert hisszük, hogy a legolcsóbb energia a meg sem termelt, és fel sem használt energia” – mondta Kovács Pál a MEKH energetikáért felelős elnökhelyettese az esemény megnyitóján.

Az idei Erőművek Éjszakáján a szervezők országszerte 70 helyszínen, mintegy hatezer érdeklődőt fogadnak.

Kovács Pál beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország energiaellátása biztosított. Emlékeztetett, hogy a hazai földgáztárolói készleteink 80 százalék felett vannak, hosszú távú szerződéseinknek köszönhetően folyamatos a földgázbehozatal, rendben zajlik a hazai kitermelés, az ország felkészült a fűtési időszakra. Mint mondta, Magyarország energiabiztonsága nagyban köszönhető azoknak a felkészült szakembereknek, akik az év 365 napján gondoskodnak otthonaink, közintézményeink és ipari létesítményeink energia- és közműellátásáról. Az Erőművek Éjszakáján ebbe a munkába is bepillantást nyerhetünk – tette hozzá.

Az erőművek és a fűtőművek idén új helyszínekkel is kiegészültek. Megnyitnak a víziközmű-szolgáltatók és a hulladékgazdálkodók telephelyei is, így bepillanthatunk egy vízmű vagy egy víztározó működésébe; kiderül, hogy hogyan lesz a szennyvízből tiszta víz, és azt is megtudhatjuk, hogy mi van egy víztorony belsejében.

A hulladékfeldolgozással foglalkozó üzemekben megnézhetjük, miként lesz a hulladékból újra felhasználható, vagy energetikailag újrahasznosítható alapanyag, és bemutatják azt is, mi hogyan segíthetjük hatékonyan ezt a folyamatot.

A változatos helyszíneken a látogatók betekintést nyerhetnek a hagyományos energiatermelés folyamataiba, választhatnak akár atom, biomassza, hulladék, lignit, szolár vagy éppen víz alapú technológiát alkalmazó erőművet is, illetve megnézhetik a városi távfűtőművek működését, amelyek idén a Távhőszolgáltatás Napja rendezvényeivel színesítik a programokat.

Holnap: www.eromuvekejszakaja.hu

Facebook: https://www.facebook.com/energiahivatal