Budapest, 2020. szeptember 7. Szemetet szednek a Pilisi Parkerdõ Zrt. munkatásai a Tisztítsuk meg az országot program sajtótájékoztatójának helyszínén, a Gyáli út 50. szám melletti erdõs területen 2020. szeptember 7-én. MTI/Balogh Zoltán

A Pilisi Parkerdő Zrt. budapesti területén folytatódik a Tisztítsuk meg az Országot! projekt; az újabb mintaprogramban az erdők, turistaútvonalak, nemzeti parkok illegális hulladéktól történő mentesítése indul el a IX. kerületi háromhektáros erdőfolt területén – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára, a budapesti Illatos út és a Gyáli út közötti területen tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Boros Anita kiemelte: az augusztus végén elindított Tisztítsuk meg az Országot! projekt első szakaszában a kormány öt mintaprogramot tervez megvalósítani. A különböző helyszíneken a kijelölt közreműködő szervezetek segítségével feltérképezik a lerakóhelyeket, megvizsgálják az ott található hulladék mennyiségét és összetételét, valamint annak eredményes eltávolításához szükséges kapacitásokat – ismertette. A magyarországi illegális hulladéklerakás egyik leggyakoribb helyszínei ugyanis éppen az erdőszélek, patak- és folyópartok, mezős területek. Az itt található hulladékok összetétele az eddigi tapasztalatok alapján leginkább lakossági hulladék, illetve építési- és bontási hulladék – mondta.

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára közölte: a háromhektáros erdőfoltban több mint 170 köbméter illegális hulladékot azonosítottak a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai, akik a terület megtisztításán legalább egy hétig fognak dolgozni.