A petíciót az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) kezdeményezte, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja.- Olvashatjuk a levego.hu oldalon

Kitiltaná a Levegő Munkacsoport a dízel és benzines járműveket Európából.

Elmondják egészségünk a tét, ugyanis a személygépkocsik károsanyagkibocsátásukkal rákot okozhatnak, asztmát és egyéb légúti megbetegedéseket. Felhívja a figyelmet, hogy Párizsban és Brüsszelben a NO2 (nitrogéndioxid) 2/3-át az autók juttatják a levegőbe, ezáltal az Unióban évente 400 000 re becsüli az idő előtti halálozás okozót.

Európában az üvegházhatású gázok harmadik legfőbb okozói a személygépjárművek, illetve a tehergépkocsik. a tagállamok több üvegházhatású gázt bocsátanak ki a közúti közlekedésben részvető járművek, mint egész Nagy-Britanniában. Emiatt ezek a gépjárművek a klímakatasztrófa előidézőnek ők a legfőbb okozói, miközben az autógyárak évről-évre nagyobb számban adják el a szennyező járműveket.

Fotó: Bilderandi , Pixabay

A csoport kéri hogy a 2030-as év az utolsó lehessen arra, hogy a belsőégésű motorral hajtott személygépkocsik és furgonok eladásának éve legyen.

A petícióról bővebben: https://www.levego.hu/hirek/2021/05/peticio-a-benzin-es-dizelautok-eladasat-2030-ig-meg-kell-szuntetni/