Bázel egy lenyűgöző, bájjal teli kis település, mely a Rajna két partján helyezkedik el a svájci-francia-német hármashatár találkozásánál. Ez a város egy igazi kis gyöngyszem, művészek, tudósok, építészek új paradicsoma.

IMG_8192

Bázelnek van egy Óváros része is, melyet szűk utcák és vékony sávok hálóznak be. Aki ide látogat, rengeteg kultúrát ismerhet meg, Bázel egy igazi multikulturális város. Miután végigsétálunk a napsütötte folyóparton, érdemes ellátogatni az igényesen rendben tartott óvárosi részbe, ahol az utcákon számos bisztróban és kávézóban pihenhet meg. Bázel egy nagy előnye a sok közül, hogy igen jól áttekinthető és bejárható: egy rövid idő alatt annyi mindent láthat és tapasztalhat meg az ember, mint kevés más helyen.

A legjobb módja annak, hogy felfedezze e csodás várost az az, ha az öt sétaútvonalból választ egyet, és így barangolja be az Óvárost. Mindegyik túra másként van felépítve, mindegyik más szemszögből mutatja meg a várost. Legyen Ön a saját idegenvezetője! Nem csak a város lenyűgöző látványosságaiban fürdőzhet, hanem betekintést nyerhet Bázel forgalmas életébe is. Mindegyik útvonal kezdete és vége is a piactér (Marktplatz). Mind az öt igen egyszerű és követhető, csak választania kell. Az összes túraútvonal Bázel egy neves alakjáról kapta a nevét, és mind más színnel van jelölve.

Erasmus útja – Barangolás a történelem szívében

Erasmus Rotterdamban született (~1469-1536), majd Bázelben élt és tanított 1521 és 1529 között. E útvonal útjelző táblái pirosak és kékek. Az útvonal megtétele körülbelül 30 perc.

Ez az út felvezeti az érdeklődőt egészen a Rheinsprung-ig, a hegy tetejére, ahol a Münster-székesegyház áll. A hegy tetejéről kiváló kilátás tárul a turista szeme elé, tiszta rálátás nyílik a Rajna-folyóra. A kelták és a rómaiak is alapítottak itt településeket, melyek maradványai a mai napig fellelhetőek a környéken. 1440-ben itt választotta meg a Bázeli Tanács V. Félix pápát. Ez a környék ma már egy vonzó lakónegyed, ahol közigazgatási szervek működnek, és számos múzeum nyújt betekintést a múltba.