Nagyszabású sajtótájékoztatón mutatkozott be Pozsonyban a fertődi Esterházy-kastély. A júniusban lezárult rekonstrukciós munkák eredményeképp utoljára a 18. században volt olyan pompás a hercegi rezidencia, mint napjainkban.

Az Esterházy „Fényes” Miklós korában európai kulturális központként számon tartott kastély egykor számos országból csábította vendégeit. Az osztrák és szlovák határ közelében fekvő birtok ma mind turisztikai, mind kulturális szempontból kiemelkedő desztináció nem csupán a magyarországi, de a külföldi látogatóknak is. Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország rendkívüli és meghatalmazott pozsonyi nagykövete kiemelte, javul a magyarok megítélése Szlovákiában, ezzel összefüggésben egyre nő a szlovák turisták száma hazánkban.

Esterházy Antal, a főnemesi család egyenes ági leszármazottja kiemelte kötődését Szlovákiához. A család ugyanis galántai, a településen ma is áll két kastély, amely az Esterházyak birtokában volt. A herceg a fertődi kastély felújításáról szólván hozzátette: „ A rekonstrukciós munkálatok szép példáját adják annak, hogyan kell egy műemléket kezelni. A kastélyt ugyanis a 250 évvel ezelőtti állapotokat pntosan figyelembe véve állították helyre.”

Bodrogai László Anzelm, az Esterházy-kastély főigazgatója elmondta, Magyarország legnagyobb barokk-rokokó kastélyában és a környező parkban látványos felújítási munkálatokat végeztek az elmúlt öt évben három ütemben. Megújultak a kastély belső terei és teljes homlokzata is, a nyugati szárny rekonstrukcióját jövőre ütemezik. Itt kap majd helyet a képtár és a kincstár is.

A felújítási munkálatok egyik legszebb példája az idén átadott, Cziráky Margit 110 évvel ezelőtti tervei alapján megvalósult, 8700 tőből álló Rózsakert, amely a magyar rózsafajták minden eddiginél teljesebb gyűjteménye. A génbank szerepét is betöltő virágágyások Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítő több, mint 400 saját nemesítésű rózsafajtájának adnak otthont. A rekonstrukciós munkák a Rózsakert mellett Angolpark, Északi park és a Lés-erdő területét is érintették.

A fertő-tavi kerékpáros turizmus fontos szerepet játszik a kastély életében – nyilatkozta kérdésünkre a főigazgató. Évente megközelítően egy millióan kerékpároznak a tó környékén, ráadásul a kastély aktív turisztikai együttműködést épít ki a Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal is. Egyelőre problémát jelent a szálláshelyek hiánya, de történtek lépések a helyzet kezelésére.

A kulturális élményeket kereső vendégeket is színes programokkal várja az Esterházy-kastély. A látogatók idén harmadik alkalommal élvezhetik az Eszterházi Vigasságok nyújtotta komolyzenei koncerteket. A 2015-ös programsorozat utolsó állomása a szeptember 25-től október 24-ig tartó Őszi fesztivál. Nemzetközileg elismert fellépői között szerepelnek többek között a Budapesti Fesztiválzenekar, Devich Gergely csellóművész, valamint az Óbudai Danubia Zenekar. Idén még hat koncertre látogathatnak el az érdeklődők, jővőre pedig többek között Haydn és a jazz lehetséges összekapcsolását bemutató zenei események is várhatóak.

A főigazgató felhívta a figyelmet a kiemelt turisztikai látványosságként számon tartott, szinte teljes egészében felújított nagycenki Széchenyi-kastélyra és Széchenyi-mauzóleumra valamint a fertőrákosi püspöki palotára is.