Az interneten böngészve rengeteg környezetszennyezésről szóló cikket találunk…Valóban felelünk a változásért, és tudatosítani kell az emberekben a problémát. Tehetnénk úgy, hogy nem szennyezzük a környezetet, de nem is teszünk érte?

A válasz: nem. Nem létezik ilyen verzió. Az emberi tevékenység kémiai és fizikai hulladékot termel, amely megváltoztatja a levegő, víz és a talaj természetes összetételét. A létfeltételnek megfelelő folyamatokért nem vonhatnak felelősségre. De azért, ha nem teszel semmit a környezetért, csak kihasználod, annál inkább.

Forrás:nemesvallalkozas.hu
Forrás:nemesvallalkozas.hu

Azt mondják, ha valamit meg akarunk oldani, le kell hatolnunk a probléma gyökeréig. Tehát, ugorjunk vissza a kezdetekre. Az ipari forradalmat okolják a környezetszennyezés megjelenésével. Dominic Ferretti elemzése szerint viszont, az Antarktiszon jégbe fagyott légbuborékok kétezer évvel ezelőtti  mintája is legalább annyi metángázt tartalmaz, mint a mai légkör. Tehát emberi tevékenységtől függetlenül is kritikus lehet a légkör összetétele.

A környezetszennyezés legelső megjelenési formái a következők:

  • escherichia coli, az ivóvíz források megfertőződése ürülékkel – ami nem csak a környezetet szennyezte, hanem az emberi szervezetet is.
  • por által okozott szennyezés – Paul Janssens szerint ez új-kőkori kőbányákban jelent meg , először.
  • ólommérgezés – Zambia területén 200000 évvel ezelőtt élt “emberfélék” ólommérgezésben szenvedtek, mert ólom szivárgott be az ivóvízként szolgáló  vízforrásba.
  • falvak, városok kialkulása – eredménye: füst, sár, szennyvíz.
  • iszap belekerül a vízbe – a folyó menti területek élővilága elpusztul. (Ez a probléma rombolta le a sumer civilizációt.)
  • középkori emésztőgödrök eltelítődése – könnyen beszivároghatott a közeli kutakba.
  • szikesedés – a talaj  sótartalmának növekedése.

Az említett károsító tényezők emberi tevékenységtől függetlenül is szennyezik a Föld élővilágát, légkörét, környezetét. Nem azért kell tennünk, hogy helyreállítsuk a bolygó körülményeit, hanem felállítsunk egy eddig még nem tapasztalt, szinte utópikusan felépített, védett környezetet. A tudomány elég fejlett ahhoz, hogy fokozatosan kialakíthassa a Föld számára legmegfelelőbb körülményeket, amelyek az emberiség nélkül nem jöhettek volna létre.

 

Borítókép: szegedlive.hu