A kis csúszással október elején nyílt meg a március végéig nyitva tartó dubaji expón nagyon sok a látogató és rengeteg a pazarnál pazarabb, szebbnél szebb pavilon. Ilyen a magyar is, amely bekerült a 15 legkülönlegesebb épület közé. Így aztán kíváncsi lett rá Dubaj koronahercege is. Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoumot Tatár Szabolcs, a dubaji világkiállítás miniszteri biztosa kalauzolta.

Izgalmas építészeti megoldások láthatók a magyar pavilonban, ahol a  gyógyvizek és a fürdőkultúra állnak a középpontban – meséli Kiss Róbert Richard Prima Primissima díjas turisztikai szakújságíró. A padlón patakot imitáló dekoráció van, ez végigkísér minket a tárlat különböző állomásain. A budapesti fürdőket, Magyarország híres fürdővárosait is meg lehet ismerni, a fal pedig az akváriumot idézi. Van egy kupolaterem, ahol a víz alatti világot lehet egy új perspektívából látni. A hévízi tó látképe  testközelből tárul a látogatók elé, tavirózsákkal, felszálló párával. Az illúzió tökéletes, a látvány a koronaherceget is lenyűgözte.

Dubaj, sőt talán az egész környék egyetlen olyan épülete ez, amely fa tartószerkezettel, javarészt fából épült. Ezt nagyon furcsának találta a helyi hatóság, hisz nagyon régen elmúltak már azok az idők, amikor a sivatag mellett olyan mennyiségben nőtt fa, hogy abból tudjanak komolyan építeni – mondja Kiss Róbert Richard. Követ, betont, üveget, acélt használtak és használnak ma is a felhőkarcolók megépítésekor,  így az építési engedély kiadását három hónapos tesztelés előzte meg. Szerettek volna biztosra menni, hogy a fa elbírja-e majd a látogatókat.

A Magyar Pavilon a világkiállítás Mobilitás kerületében található és Makovecz Imre egykori tanítványa és munkatársa, Csernyus Lőrinc tervei alapján készült. Összesen 17 magyar ács dolgozott rajta hónapokon keresztül. Közben egyetlen csepp vizet sem használtak fel, így kapcsolódva az expó egyik fő témájához, a fenntarthatósághoz.

Ami pedig a gasztronómiai kínálatot illeti, a vendégek valóban megkóstolhatják a világ ízeit. A magyar pavilonban főként gulyásleves, csirkepaprikás, kacsacomb meg tatárbifsztek van, az édességek közül pedig az Eszterházy tortát keresik leginkább. Sertéshús persze sehol nincs, hisz a vendéglátóknak az tilos, viszont ilyenkor, Márton-nap körül  lúdételeket is kínálnak a magyarok. Karácsony és újév környékén hagyományos szezonális finomságok jönnek, farsangkor pedig a fánk is meg fog jelenni a dubaji expo magyar pavilonjának kínálatában.