Ezúttal Csornára kalauzolta el a Retro Rádió hallgatóit Dr. Kiss Róbert Richard, Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró.

Ha Csornán járunk, kihagyhatatlan a Premontrei Prépostság, ami a település egyik legimpozánsabb épületegyüttese a város szívében. A ma is működő rendház és plébániatemplom mellett itt található a Csornai Múzeum is. A templomban olyan jeleneteket láthatunk a Bibliából a falakon, mint Izsák fel nem áldozása, vagy amikor Mózes átvette a két kőtáblát Istentől. A csornai prépostságnak nagy könyvgyűjteménye volt a háború előtt, ennek egy részét sikerült visszaszerezni. A mostani gyűjtemény jelentős része az Országos Széchényi Könyvtárból került vissza.

Itt van a híres csornai diadém is, amit 1887-ben, egy őszi napon a csornai premontrei prépostság téglavetőjében találtak. Az 5 darabra tört diadémot egy koponyán találták és bevitték a prépostságba. Később a kutatások rávilágítottak, hogy a legelőkelőbb hun kori asszonyok viseletének késő antik hagyományú eleme volt a diadém, az 5. század első felének legrangosabb női sírjaiban fordulnak elő. A Csornán talált diadémen a 149 kő- vagy üvegberakás egy része kihullott, a rendkívül sérülékeny aranylemez a múzeumba 18 darabra törve érkezett meg, a bronz alaplap már elkorrodálódott addigra. 1950-es első, szakszerű restaurálásakor már nem tudták helyreállítani a diadém eredeti ívét, mely csaknem félkörként körbevette viselője fejét.

A Rábaköz egyik legkedveltebb fürdőhelye a Csornai Termálfürdő, ami szintén sok látogatót vonz. Csorna egy jó hétvégi kirándulásra is csodás helyszín, hiszen a természet páratlan lehetőségeket kínál akár a gyalogos, vízi vagy biciklis túrára is. A turisztikai szakújságíró a rábaközi perecet is kiemelte, ami a helyi legenda szerint egy csornai asszonyhoz köthető. Ezt bárhol meg tudjuk kóstolni a környéken, így ha ott járunk, semmiképpen ne hagyjuk ki.