Az idei évtől számos új elem tarkítja a területalapú támogatások rendszerét. Ezek közül a legfontosabb a támogatási összeg felső korlátjának bevezetése, valamint az ún. „zöldítési követelmények” alkalmazása.

 

Szélesedő forrásszerzési lehetőségekre és új követelményekre számíthatnak 2015-ben a területalapú támogatásokra jogosult agrárvállalkozások, családi gazdálkodók és őstermelők. A korábbi SAPS támogatások igénylése és kifizetése lényegében változatlanul történik, az ehhez kapcsolódó, teljesítendő feltételek közt azonban érdemi változások fedezhetők fel. A korábbi SAPS támogatások igénylése és kifizetése lényegében változatlanul történik, az ehhez kapcsolódó, teljesítendő feltételek közt azonban érdemi változások fedezhetők fel. A megelőző években kifizetett hektáronkénti összegekkel nagyságrendileg megegyező mértékű támogatások a későbbiekben alaptámogatásként és ehhez kapcsolódó un. „zöld komponensként” vehetők igénybe.

Szabó István, az OTP Bank Agrárágazati Igazgatóságának ügyfélkapcsolati igazgatója elmondta: az NHP 2015 végéig történő meghosszabbításának köszönhetően a területalapú támogatásra jogosult agrárvállalkozások, őstermelők és családi gazdálkodók – az ügyfélminősítés eredményétől függően – idén ismét, akár a támogatási összeg 85 százalékának előfinanszírozását is igényelhetik kedvezményes hitel formájában. Ez hektáronként 57.600 Ft kedvezményes forrás rendelkezésre bocsátását jelenti. Mindemellett a rulírozó jellegű előfinanszírozási termékekkel akár három évre is biztosíthatók a szükséges források, kiemelten előnyös feltételekkel, a futamidő végéig változatlan, 2,5%-os hitelkamat mellett.

Mindezek mellett a pénzintézeteknél olyan új konstrukciók is elérhetőek, amelyek révén az agrárvállalkozások további forrásokat vehetnek igénybe előnyös feltételek mellett. Ugyancsak az NHP forrásaira épül pl. az OTP Bank által idén év elején újból meghirdetett Zöldkártya hitel konstrukció. Ennek igénybe vételével az érintettek nem csak az idei, hanem a következő két év támogatásának összegét is megkaphatják egy összegben. A hektáronkénti hitelösszeg pedig akár 115.200 Ft is lehet. Ezt a vállalkozások szintén 2,5 százalékos hiteldíj mellett tudják igénybe venni.