Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas turisztikai szakújságíró ezúttal a szőgyéni Pató Pál napon kóstolt ételekről mesélt a Retro Rádióban.
A turisztikai szakújságíró ellátogatott Szőgyénre is, ami Felvidéken, Szlovákiában van, egy gyönyörű a vidéken. Itt rendezték meg a már hagyománnyá vált Pató Pál napot, ahol a déli órákban a parasztolimpia indította a rendezvényt. Lehengerlő mesterek érkeztek a kihívásra, ahol a versenyszámok épp annyira mókásak voltak, mint a játékosok maguk. A bátrak az első versenyszámban, a gumicsizmadobásban alkothattak nagyot, ahol a repkedő lábbelik gyakran célozták meg akarva-akaratlanul a hangosító sátrat, a fotósokat, vagy a közönséget magát. Szerencsére senki sem sérült meg, pedig sokszor az lehetett a benyomás, hogy a versenyzők mindent elkövetnek ennek érdekében.

“Az volt szimpatikus, hogy a turisták közül is volt, aki benevezett és mondjuk a fahasábokkal való rohangálás, gumicsizma dobálás, meg egyéb hasonló jellegű, vicces próbákon jeleskedtek. Sok egyetemista is volt ott és nagyon jó hangulatban tajlott a rendezvény” – mondta Kiss Róbert Richard.

Szőgyénben találták meg lengyeli kultúra maradványait, tehát az ősi időkben is már lakott volt a település és találtak itt például olyan kis szobrocskákat is, amik állítólag termékenységet segítették. A településen van egy múzeum is, amiben ezt a kultúrát mutatják be.

“Szőgyénben Pató Pál életét edig szintén megismerhetjük, egy korhű házban azt is látjuk, hogy hogyan aludtak, hogyan feküdtek például Pató Pál idején az emberek. Akkoriben még kicsik voltak az ágyak, de nem azért, mert kisebbek voltak az emberek, hanem azért, mert volt egy olyan mondás, hogy majd akkor nyújtózkodjon ki az ember, ha kiterítik, tehát emiatt kicsit összehúzva aludtak” – mondta a turisztikai szakújságíró.

Szőgyénben a híres helyi lepényt is megkóstolták, ami a kenyérlángoshoz hasonlít, és nagyon finom, nem csoda, hogy mind el is fogyott. Itt nem Pató Pál módjára zajlott a lakoma, a parasztolimpia után éhes volt mindenki, így jól esett a frissen sült szőgyéni lepény mind a versenyzőknek, mind a közönségnek.