India megépíti a világ legnagyobb naperőművét, amely 4000 megawattos teljesítményű lesz. Ez négy átlagos atomreaktor teljesítményének felel meg. A projekt hatalmasabb lesz minden eddigi napenergia-programnál. A környezetvédők szerint nem így kellene fejlődni.

Az index szerint az erőmű területe több mint 77 négyzetkilométer lesz, vagyis nagyobb, mint Manhattan. A beruházás értéke 4,4 milliárd dollár, hét évig tart majd az építés. Összesen hat állami cég fogott össze a megvalósításban. Rajasthan provinciában épül majd az erőmű, a Sambhar tó közelében. Az erőmű élettartama nagyjából 25 év lesz, évente 6,4 milliárd kilowatt energiát termel majd. Akár évi négymillió tonnával is segíthet leszorítani India szén-dioxid-kibocsátását.

Indiának van már naperőműve évi 2208 MW kibocsátással, de ez is bővülni szeretne. A tervek szerint 2022-re elérnék a 22 ezer megawattot. Az elmúlt években felére esett a napenergia ára Indiában, kilowattonként 17 rúpiát (0,27 dollár) kérnek. De még így is jóval drágább, mint a szén, amelynek ára csak 2,5 rúpia kilowattonként.

Mint ilyenkor lenni szokott, a tervnek vannak ellenzői is. A környezetvédők szerint nem így kellene fejlődni. Nem éri meg olyan területen építeni ilyen hatalmas erőművet, ahol amúgy is elvész az energia húsz százaléka. Ráadásul az indiai falusi lakosság felének nincs elektromos áram a házában. Inkább több kicsi erőműre lenne szükség és nem egy nagyra.