Június 28-án átadták a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi díjakat a Magyar Tudományos Akadémián. A díjakat a Bolygónk és Városunk környezetvédelmi portál szakmai közössége ítélte oda 19 szervezet és magánszemély részére, akik a legtöbbet tették a természet és a környezet értékeinek megőrzéséért.  A díjakat Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át. Az eseményen részt vett José Luis Salazar Arrarte ecuadori nagykövet, és Schmitt Pál, volt köztársasági elnök is.

José Luis Salazar Arrarte, Schmitt Pál, Dr.Nyíri Iván

A Bolygónk és Városunk környezetvédelmi portál 2021. június 5-én, a környezetvédelem világnapján hívta életre a Bolygónk és városunk környezetvédelmi díjat, melyet immáron második alkalommal vehet át 19 díjazott. A környezetvédelmi díjjal olyan termékek megalkotóit, cégek, intézmények vezetőit kívánták jutalmazni, akik letették kéznyomukat a környezetünkért és a fenntartható fejlődési fordulatot előmozdító legújabb fejlesztésekért.

Az ajánlás nyílt formában zajlott, a portál olvasói bárkit javasolhattak Magyarország és a Kárpát-medence területéről. A díjat külhoniak és Magyarországon tevékenykedő külföldiek is megkaphatják. A kiválasztás folyamata nyolc hónapig tartott. Pénzjutalmat és egy formatervezett üvegdíjat is kaptak a nyertesek. A díjakat Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár adta át.

Díjazottak és Díszvendégek

A Kárpát-medencét a környezet megóvása kapcsán is egységként kell kezelni, hiszen a külhonban jelentkező környezetszennyezés napokon, órákon belül jelentkezik az anyaországban is. a Magyar Tudományos Akadémia méltó helyszíne a díjak átadásának, jelzi az elismerés rangját. Az elismerést több anyaországi és külhoni kitüntetett vehette át. Idén Felvidékről és Vajdaságból is.

Örmény Georgina Viktória, a Bolygónk és városunk portál főszerkesztője beszédében hangsúlyozta, hogy a portál azt a célt tűzte ki maga elé, hogy úgy mutassa be a zöld problémát, illetve a zöld kérdésekre adott válaszokat, hogy a fenntarthatóság, a finanszírozhatóság és a környezetvédelmi szakmaiság összeegyeztethető legyen.

“A mai díjazottjaink is hasonlóan gondolkodnak. Mindegy, hogy pedagógusként vagy vállalkozóként, de azon dolgoznak, hogy milyen egyedi megoldásokkal lehet az össztársadalmi mozaikot úgy kirakni, hogy a magyar gazdaság és a társadalom a környezeti szemlélet előnyére változzon” – mondta a főszerkesztő.

Örmény Georgina Viktória, főszerkesztő

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár rövid beszédében kiemelte, hogy az elmúlt évtizedekben többször megtapasztalhattuk, hogy a környezetszennyezés nemcsak közvetlen környezetünkben okozhat problémát, hanem az egész térségre nagy hatással van. Ezért nagyon fontos, hogy a Kárpát-medence szintjén gondolkodjunk, hiszen ha környezetszennyezés éri bármelyik Kárpát-medencei térséget, annak hatásait néhány óra vagy egy-két napon belül  hazánkban is érezhetjük.  

Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár

 “Amikor nemzetpolitikáról és egységről gondolkodnunk, akkor a gazdaság terén és a környezetvédelem területén is egységben kell gondolkodunk. Ezért fontos, hogy a díjazottak között vannak külhoni magyarok is, ez is mutatja a nemzethatárokon átnyúló egységet, és hogy mi, magyarok a saját hazánk és a Kárpát-medence érdekében mindent megteszünk a gazdaság, az oktatás és környezetvédelem területén”.

A közönséget Jancsó Dóra színművésznő angyali hangjával varázsolta el és tette feledhetetlenné számunka a napot.

Egy “rabulejtett”, Köszönjük!

Díjazottak:

Dr. Asztalos Tibor István, természetfotós, fizikus, csillagász

Dr. Asztalos Tibor István Természetfotós, fizikus, csillagász.  Fotóinak 95%-át a lakhelyének, Csongrád-Csanád vármegyének természeti szépségeiről, kincseiről készítette. Figyelemmel kíséri a madárvilágot, kutatja a viselkedési kultúrájukat. Fotózási helyei főként Szeged északi szakasza. Eredeti szakmáját tekintve fizikus, de a csillagászattal is több, mint 50 éve foglalkozik.

Potápi Árpád János, Batthyány-Schmidt Margit

Batthyány- Schmidt Margit, Női kategória, a Magyar Női Unió – a Talenta programban való együttműködésért, annak lebonyolításért, valamint a Tradinnováció életre hívásáért.  A vidéki nők felzárkóztatásáért hozta létre2013-ban a Magyar Női Uniót, melynek elnöke is lett. Diplomahalmozó és hisz abban, hogy a nők helye nemcsak a konyhában van, de a férfiak helyét is tiszteletben kell tartani a társadalomban.   Célja, hogy inspirálja mind csapatát, mind partnereit képességeik és tehetségük maximális kihasználása érdekében. Hiteles példát mutat mind a munkavégzés, mind az erkölcsi kérdések tekintetében.  A történelmi családok épített és szellemi örökségének átadását társadalmi felelősségének és küldetésének tekinti. Vallja, hogy a túlélés záloga az értékek megőrzése és átadása mellett a környezeti változásokhoz való rugalmas alkalmazkodás. A Hit, Család, Nemzet, Föld, Közösség fontosságát, mint megingathatatlan sarokköveket igyekszik beépíteni a Magyar Női Unió Egyesület mindennapi tevékenységébe, rövid és hosszútávú terveinek, céljainak megvalósításába. A Talenta Program célja a termelők és a fogyasztók, valamint közvetlen környezetük életminőségének javítása, fenntartva ezt a folyamatot az eljövendő generáció számára. Hiánypótló kezdeményezés, melynek társadalmi hasznosságára, felelősségére és közösségteremtő erejére nagy szükség van a hazai agráriumban dolgozó nők körében. Az idén már másodszor elindított Program kapcsán a következőket tartja fontosnak, mely egyfajta szalmai mottó is: “Felelősek vagyunk egymásért, a következő generáció jövőjéért, a Földért. A mezőgazdaságot és a területen dolgozó nőket vissza kell helyeznünk az őket megillető helyre. Ehhez járul hozzá képzéssel, naprakész ismeretekkel, új módszerekkel, környezettudatos hozzáállással és anyagi támogatással a program. Nagyszerű, hogy a Corteva Ariscience felismerte az ebben rejlő potenciált, és elindította a TalentA programot. Amit rövidtávon adunk, azt hosszú távon megsokszorozva kapjuk vissza.”

Potápi Árpád János, Bíró Zoltán

Bíró Zoltán, a Ferzol Kft. ügyvezetője – Ökoinnováció kategória

Bíró Zoltán állami támogatással és önerőből létrehozott egy modern fémmegmunkáló nagyvállalatot. 40-50 éve apa és fia kézi sarokcsiszolóval és kalapáccsal alakította, hajlította a síklemezt alkatrésszé. Mára a 21. századi üzemcsarnokokban több mint 600 fő dolgozik, csúcstechnológiás robotokkal préselik, szabják, hegesztik, festik, alakítják a lemezeket.

Bozókiné Szabó Ildikó

Bozókiné Szabó Ildikó, – Intézmény-Óvoda kategória

Bozókiné Szabó Ildikó tehetségfejlesztő óvodapedagógus, mesterpedagógus.  A Klímanócskák programcsomag megalkotója, mely óvodás szemmel érinti a környezeti nevelést, a környezeti katasztrófákat, az éghajlatváltozás összefüggéseit, az extrém időjárási események vizsgálatát, a napfény károsító hatásait és a lokálpatrióta szemléletmódot. Az általa rajzolt és megírt munkafüzeteket már az egész ország, a határon túli területek, sőt, a külföldi környezetvédelmi körök is ismerik.  Kidolgozta a klíma- és környezettudatos tehetségfejlesztő Zöld búvár programot, amit a környezeti információs központban, majd óvodájában vezetett és koordinált városi szinten. Megalakította a Klímanóvó kört a pedagógusoknak, elősegítve ezzel a szemléletformálást, a tudásmegosztást. A hódmezővásárhelyi rendőrkapitánysággal közösen kidolgozott egy Rendőrmackó programot, ahol a környezetvédelmi tevékenységek és a rendőrség együttműködésére helyezte a hangsúlyt.

Deák Gábor, MME, Falco egykori vezetője

FalcoTermészetvédő kategória

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület volt méreg- és tetemkereső kutyája.  2013-ban a ragadozómadár-mérgezések visszaszorítása érdekében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület létrehozott egy méreg- és tetemkereső kutyás egységet. Közép-Európában elsőként a Falco nevű német juhászkutya állt munkába. Hét kiemelkedően eredményes év alatt Falco 905 terepi keresést hajtott végre, és 403 esetben talált mérgezéssel kapcsolatos tetemeket, csalétkeket vagy méreganyagokat. Ezzel az egyik legsikeresebb méreg- és tetemkereső kutyának számít a világon, de részt vett lelőtt védett állatok eseteinek kivizsgálásában, sőt, elveszett/bajba került,  GPS- jeladóval ellátott madarak keresésében is.

Potápi Árpád János, Fekete Anikó

Fekete Anikó, – Jövőépítő-természetvédő kategória

A Babafa programmal egy elfelejtett hagyományt élesztett fel, amely a klímaváltozás miatt jóval több mint egy egyszerű faültetés.  Létrehozta Szolnok első, ráadásul zöld szemléletű közösségi irodáját, ahol vállalkozásfejlesztőként mikro-, kis- és középvállalkozók útját egyengeti. Fenntarthatósági menedzserként küldetésének érzi a szemléletformálást, legyen szó vállalkozókról vagy intézményekről.  Fekete Anikó a Babafánál megvalósuló faültetésekkel a környezetünkért tesz konkrét lépéseket, míg a szemléletformálással és a tudásátadással emberek, vállalkozások sokaságára van hatással.

Potápi Árpád János, Gyuris Attila

Gyuris Attila, Vidéken pár fóliasátorral kezdte a vállalkozását. Állami támogatással és önerőből létrehozott egy modern virágkertészetet. Az üvegházakban csúcstechnológiával, számítógépekkel vezérelve neveli a virágokat. A mezőgazdasági mérnök egy élet munkájával világszínvonalú nagyüzemi virágkertész lett.

Potápi Árpád János,Halász Ferenc

Halász Ferenc, Ökoturisztika kategória

Halász Ferenc bogármester, a szentjánosbogár világnap szentjánosbogár-séták megálmodója, kommunikációs szakember. 2007 és 2010 között az Alcsúti Arborétum vezetőjeként kezdte szervezni a szentjánosbogár-sétákat, majd a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság kommunikációs referenseként a bemutatóhelyek látogatószámának növelésével foglalkozott, valamint az ökoturisztikai osztály munkáját segítette. 2015 óta az Alcsúti Ökológiai Oktatóközpont vezetője.

Havas Norbert, Proofminder

 Havas Norbert, Ökodigitalizáció – Mesterséges intelligencia kategória

A Proofminder egy olyan szereplője a gazdaságnak, ami sosem látott kontrollt képes adni a mezőgazdaság szereplőinek termőföldjeik fölött. A három alapító adattudós, amikor 2021-ben megalapította a Proofmindert, azt látta, hogy a mesterséges intelligencia sok helyen csak amolyan mellékes innovációként, ötlet szinten valósul meg. Így teljesen tudatosan keresték azt a területet, ahol az MI-re a legnagyobb szükség van, és ahol gyorsan és hatékonyan lehet megváltoztatni egy iparág működését. A cég a 2021-es év agrárinnovációja lett. Tevékenységükkel magas fokon járulnak hozzá a környezetvédelem és a fenntarthatóság gyakorlati megvalósulásához.

Juhász Péter Gergő, Földkelte Egyesület

Juhász Péter Gergő, – Földkelte Egyesület – Civil szervezet kategória

 Az idén 20 esztendős Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesületet egy maroknyi lelkes fiatal alapította 2003-ban kisvárdai székhellyel. Céljuk, hogy megőrizhessük világunk élhető részeit, és újra élhetővé tegyük, ami már nem az. Teszik mindezt konkrét akciókkal, programokkal, figyelemfelkeltéssel, oktatással, tudatformálással.

Potápi Árpád János, Bartucz Éva, Kiss Ernő felkérésére

Kiss Ernő, Méhész,  Környezetgazdálkodás, , Délvidék, Vajdaság. 13 évvel ezelőtt kezdte a méhészkedést mindössze négy kaptárral, melyet mára 120 méhcsaládra növelt. Vándorméhészetet folytat, mely specifikus, hiszen a méhek és a kaptárak szállítását az adott növénykultúra virágzásához kell igazítani. Ernő és családja évek óta egyesület formájában a méhészutánpótlásról is gondoskodnak, hogy ennek a szakmának a szeretetét a  gyermekekkel is megszerettessék.Távollétében a díjat Bartucz Éva vette át.

Klemen Teréz, a Rotary Club, Komárom, elnöke

Klemen Terézia, Rotary Club Komárom, civil szervezet, Felvidék A szervezet elkészítette az Egyéni vállalásaim elnevezésű táblát, és minden taguk megtette a vállalásait. Létrehozták saját klímavédelmi csoportjukat, meghatározták a cselekvési és kommunikációs tervüket. Bekapcsolódtak Komárom Város Környezetvédelmi Programja 2021-2026 elkészítésébe. Hatékony segítséget nyújtottak a környező kistelepülések klímavédelmi stratégiájának kidolgozásában. Létrehozták a Vitézség kerékpárútja színes táblarendszert, mely az 1848-49-es szabadságharc legfontosabb helyszíneit mutatja be. Ezzel is népszerűsíteni szeretnék a kerékpározást, mint közlekedési eszközt. Életre hívták a Fogadj örökbe egy parkot! elnevezésű programot, és számos környezetvédelmi akcióprogramban vettek részt.

Kókai-Oszfolk Alexandra Sündörgők Állatmentő és Állatvédő Egyesület, alapító

Kókai-Oszfolk Alexandra Sündörgők Állatmentő és Állatvédő Egyesület, Civil szervezet.

Sündörgőként 2020 nyara óta működnek. Fő profiljuk a keleti sünök védelme, de sosem mondanak nemet, ha egy bajba került állat miatt keresik őket, legyen szó mókusról, nyestről, madarakról vagy akár hüllőről. Céljuk, hogy a mentés mellett a mai generációval is megismertessék ezeket az állatokat, és tudatosítsák bennük, hogy ha bajba került állatot találnak, ne menjenek el mellette közönyösen. Hosszú távú tervük, hogy Budapest több helyén is figyelemfelkeltő táblákat helyezzenek ki a sünök védelmében.

José Luis Salazar, Ecuador magyarországi nagykövete

Metropolitan TouringÖkoinnováció kategória, a környezetbe illeszkedő karbonsemlegesen működtetett hotelek kifejlesztéséért

Felismerték, hogy az utazás minden vonatkozása jelenleg a globális szén-dioxid-kibocsátás 8%-át teszi ki. Otthont adnak az Ecuador természeti csodáit felfedezni vágyó utazóknak, elkötelezettek az éghajlatváltozás mérséklésére szolgáló természetalapú megoldások mellett. Megmérték saját és utazóik kibocsátását, és kompenzációs stratégiát dolgoztak ki: vendégeik az UNESCO bioszféra-rezervátuma, a Choco Bioregion erdők megőrzésével ellensúlyozták a szénlábnyomukat. Vendégeik és cégük védik az ecuadori Andok Chocó régió biológiai sokféleségét és veszélyeztetett erdeit, és segítenek a fenntarthatóbb megélhetési lehetőségek kialakításában az emberek számára. 

A díjat José Luis Salazar Equador magyar nagykövete vette át.

Potápi Árpád János, Dr. Ruszkai Csaba Gyula  Ph.D

Dr. Ruszkai Csaba Gyula  Ph.D, Intézmény, Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger:

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem az oktatás, a kutatás és a harmadik missziós tevékenység keretein belül egyaránt foglalkozik Földünk, teremtett világunk megóvásával. Az oktatás területén kiemelkedik a Neveléstudományi Doktori Iskola – felsőoktatási intézmények között is egyedülálló – környezetpedagógia modulja. (Ebben többek között Az erőforrások és környezeti kockázatok kezelésének pedagógiája, A fenntartható fejlődés gazdasági összefüggéseinek nevelési és oktatási elvei, gyakorlata témákban végezhetnek kutatásokat a doktorandusz hallgatók.) Az egyetem kutatásai közül kimagaslik az a szőlő-bor tématerületi kiválósági program, amely az ágazati igényekhez igazodva a klímaváltozás eredményezte kihívásokra készíti fel a magyar szőlészeket és borászokat. Az Egyetem harmadik missziós tevékenységei közül legjelentősebb az Energiaügyi Minisztérium által koordinált, 9 éves futamidejű LIFE integrált projekt, melynek célja a Nemzeti Energia és Klímaterv megvalósításának támogatása. Az egyetemen működik a koordinációért és szemléletformálásért felelős Szénrégió Bizottság Titkársága. 2022-ben figyelemre méltó eredménnyel szerepelt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a Times Higher Education Impact Rankings rangsorában, amely az ENSZ tizenhét, fenntartható fejlődéssel kapcsolatos célkitűzése (Sustainable Development Goals / SDGs) szempontjából vizsgálja a világ egyetemeit. Az egyetem a szárazföldi ökoszisztémák védelme kategóriában a hazai egyetemek közül a 2. helyen végzett, a világ több ezer egyeteme közül ez a 201-300. közötti helyet jelenti, amely elismerésre méltó eredmény.

Schremmer István

Schremmer István, Megújuló energia, hulladék-újrahasznosítás kategória

A víztisztítás mellett természettudományi, műszaki kutatás és fejlesztés, szennyeződésmentesítési és hulladékkezelési eljárások kidolgozása fűződik a nevéhez, illetve speciális vegyi termékek fejlesztése és gyártatása, speciális gépek fejlesztése és gyártatása.

Potápi Árpád János, Tóth Dominik Zsombor, Dodó

Tóth Dominik Zsombor,Környezetvédő kategória

 A harmadik osztályt fejezte be Dunakeszin a 9 éves Tóth Dominik Zsombor. Az „Ez a Dodó nem kacsa” című újságcikkben Dominik így nyilatkozott: „A szemetet felszedni nem fáj, de hasznos. Igaz, jobb volna, ha el sem dobnánk”. Dodó emiatt két zacskóval jár a zsebében, és ha szemetet vagy kupakot lát, felszedi és gyűjteni kezdi. Óvodáskorától szelektíven gyűjti a háztartási hulladékot, és a komposztálás kapcsán is szelektál. Télre madáretetőt készít, és Dunakeszin nem kezdődhet el környezetvédelmi program Dominik nélkül.

Potápi Árpád János, Tuzson Balázs

Tuzson János, – Botanikus – Posztumusz kategória

 Polyáni Tuzson János (Szászcsanád, 1870. május 19. – Budapest, 1943. december 18.) magyar botanikus, paleobotanikus, egyetemi tanár, a Tuzson Arborétum alapítója és névadója, az MTA tagja. Kutatóként főleg a fás növények szövettanával, növényföldrajzával és ősnövénytani vizsgálatokkal foglalkozott. Sokat tanulmányozta a bükkfa korhadásának folyamatát.  A későbbi Tuzson Arborétum alapjául szolgáló fenyvespusztai erdőbirtokot 1925-ben vásárolta meg, ott főleg messzi országokból hozatott örökzöldeket ültetett.  2017. május 28-án emléktáblát avattak a professzor tiszteletére Taron.

A díjat unokája, Tuzson Balázs vette át.

Potápi ŰÁrpád János, Kelemen Júlia

Vitéz Gyula, – Intézmény kategória, Budafoki Hermann Ottó Általános Iskola, Budafok Vitéz Gyula hat éve vette át az intézmény vezetését. Az Örökös ÖKO-iskola címet viselő testület már évtizedek óta elkötelezett a kisiskolások környezettudatos magatartásának kialakításában. Az iskola diákjai megismerkedhettek a légszennyezés csökkentésének fontosságával és a szelektív hulladékgyűjtéssel. Iskolai tanösvényükön a tanulók a téli madáretetéstől, az odúk kihelyezésétől a Tétényi-fennsík élővilágát, a biodiverzitás fontosságát és a terület konzervációját is megismerhetik.A díjat, Kelemen Júlia kollégája vette át.

A Bolygónk és városunk vezetősége köszöni a több, mint 500 jelölést és szavazatot! Idén is várjuk a további jelöléseket, szavazatokat, akik olvasóink szerint sokat tesznek környezetük megóvásáért, fejlesztésért, de legfőként egymásért, és a “Bolygónkért, és városunkért”!

Köszönjük a fotókat Bocskay Zsoltnak!