• Karbonsemlegességi elismerésben részesült a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. nikotinpárnagyára
  • A BAT hazai leányvállalata nagy lépést tett a vállalatcsoport fenntarthatóságot előtérbe helyező A Better Tomorrow™ stratégiájának megvalósítása felé
  • A BAT vállalatcsoport még tavaly csatlakozott az ENSZ Race to Zero elnevezésű globális programjához

Elérte a karbonsemlegességet a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. nikotinpárnákat gyártó részlege Scope 1&2-ben, ami az üzemanyagokból származó CO2 kibocsátást és a vásárolt elektromos energiából származó közvetett kibocsátást jelenti. Összesen 1220 tonna szén-dioxid-kibocsátást sikerült megelőzni, helyettesíteni vagy ellensúlyozni.

A nikotinpárna előállítással foglalkozó telephely 2019-ben 7,5 milliárdos beruházás részeként jött létre. Ez a terméktípus az e-cigarettához és a hevítéses dohánytermékekhez hasonlóan a kevésbé káros* kategóriába tartozik.

A karbonsemlegesség elérése egy többlépcsős folyamat eredménye:

  • Megújuló villamosenergia használata: A 2021-es jelentési évben a károsanyag-kibocsátás jelentős részét azzal sikerült megelőzni, hogy az áramigény teljes egészét zöldenergiából elégítették ki.[1]
  • Karbonkreditek felhasználása: A fennmaradó szén-dioxid-kibocsátást erdőtelepítési projektek karbonkreditjével váltották ki.[2]

„Folyamatosan keressük az energiafelhasználásunkat javító lehetőségeket” – közölte Orosz Zoltán, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: „Ennek érdekében új energiamegtakarítási folyamatokat vezettünk be. Az épületek monitoringrendszereiből kinyert információkat és adatokat kijelölt szakemberek elemzik, akik javaslatokat tesznek a döntéshozóinknak az energiaellátás további optimalizálására”.

A hazai működés karbonsemlegesség területén elért eredménye visszatükrözi a vállalatcsoport A Better Tomorrow™ elnevezésű stratégiáját, amelynek célja, egy jobb holnap építése. Ennek részeként a BAT vállalatcsoport a tavalyi évben kötelezte el magát a szén-dioxid-kibocsátás nélküli  működés megvalósítására, az ENSZ által támogatott Race to Zero programban való részvétellel. Továbbá, a Financial Times 2021-ben másodjára részesítette a vállalatot az év Klímabajnoka (Climate Leader) elismerésben az éves európai listáján. Az FT-Statista „Europe’s Climate Leaders 2022” elismerésben részesíti azt a 400 európai nagyvállalatot a közel 4000-ből, amelyek 2015 és 2020 között a legnagyobb mértékben tudták csökkenteni az üvegházhatású gázemissziót az árbevételükhöz viszonyítva. A BAT vállalatcsoport 16,9 százalékkal mérsékelte a fő scope 1 és 2 üvegházhatású gázkibocsátás intenzitását ebben az időszakban.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.


[1] 964 tCO2e megelőzése a teljes villamosenergia-szükségletet fedező megújuló energia felhasználásával

[2] 256 tCO2e, amelyet az erdősítési projektek szén-dioxid-kibocsátási kreditjeivel helyettesítettek