Szavazzon!

Idén is közönségszavazás dönti el, hogy mi lesz a 2022-es év hala. Az akció célja, mint eddig is, őshonos halaink népszerűsítése. – Adta hírül a Magyar Haltani Társaság.

Bodorka Rutilus rutilus, Fotó: Sallai Zoltán

A társaság egyik jelöltje a hazánkban szinte mindenfelé megtalálható bodorka. Narancsvörös szeme és hasonló színű úszói alapján nem nehéz felismerni, de a vörösszárnyú keszeggel könnyen összetéveszthető, ha nem figyelünk rá, hogy utóbbinak a hátúszója sokkal hátrébb kezdődik a hasúszó tövénél. Elsősorban az álló- és a lassan áramló vizeket kedveli. Növekedése lassú, de a kisebbekből is nagyon finom, ropogós sült hal készíthető.

Bagolykeszeg, Ballerus sapa, Fotó: Sallai Zoltán

A másik jelölt a nagyobb folyóink dévérzónáját jellemző bagolykeszeg. Nevét nagy szeméről és a bagolycsőrhöz hasonlóan lekerekített orráról kapta. A keszegfélék közül ennek a leghosszabb a farok alatti úszója. Hozzá hasonlóval csak a laposkeszeg rendelkezik, de míg annak felső állású a szája, ennek alsó állású. A bagolykeszeg áramláskedvelő faj. Jól fejlett példányai elérik a 25-30 centit, a húsa ízletes.

Széles durbincs,Gymnocephalus baloni, Fotó: Sallai Zoltán

Harmadik jelöltünk a védett széles durbincs, melyet 1974-ben írtak le a Dunából. A vágódurbinccsal ellentétben kissé meredekebben emelkedik a tarkója, kimerevített hátúszója végének az íve derékszögben éri el a faroknyelet, és testén a kis barna foltocskák többnyire szabálytalan harántsávokba rendeződnek. Áramláskedvelő faj, természetvédelmi értéke példányonként 5000 Ft. A Magyar Haltani Társaság várja a halbarátok szavazatait 2021. december 31. 12. óráig.

Nyitóképünkön a tavalyi győztes a Jászkeszeg, Leuciscus idus látható. Fotó: Harka Ákos