Ha valaki szereti a történelmet, Krétát imádni fogja, de a sziget nem csak a historikus múltja csodás, még most is lenyűgözően szép és számos felfedezni valót kínál.  

 kréta2A történelmi látnivalókon túl az északi part városai mai fényükben is csodálatosak. Ott van például a régi főváros, Chania, ami tiszta “kis Velence” , ezért főleg este érdemes itt járni, amikor a gyönyörűen kivilágított kikötő fényeit és az esti város képét a tenger vize visszatükrözi.

 A jelenlegi fővárost is muszáj felkeresni: Heraklionban a legjelentősebb műemléknek a két épen maradt bástyát tartják. De nem csak a patinás épületei híresek, igaz pezsgő élet várja itt a látogatókat, mert itt vannak a legjobb szórakozóhelyek, és fontos közlekedési csomópont is a város, mert innen, a helyi kikötőből indulnak a hatalmas komphajók Athénba is, meg a többi szomszédos szigetre is. Így Heraklionból könnyen elérhető például az egyik legfelkapottabb üdülőparadicsom, Herszonisszosz, amit leginkább a fiatalok kedvelnek.

Kréta érdekessége, hogy a sziget jelentős részé nem őshonos a pálma. Ez alól egyedül az északkeleti csücsök kivétel, ott egy Vai nevű település közelében ez a hatalmas nemzeti park terül el, ahol viszont számos pálmafaj megtalálható. Ide már csak azért is érdemes ellátogatni, mert a pálmák sűrűjében elnyúló partszakaszon  még fürödni is lehet a mélykék tengerben.

Rethymon a nemzeti parkhoz képest nyugaton fekszik, híres  üdülőváros, nyáron szinte az egész parszakaszát elfoglalják a strandolókat váró napágyak és napernyők. Itt is hűsölhetünk még pálmák árnyékában, de ezek a fák már nem őshonosak, csak a közelmúltban telepítették őket, elsősorban a turisták kedvért. Rethymon a képzőművészet szerelmeseinek is fontos célpont, ugyanis a város közvetlen közelében található az az aprócska falu, ahol a görög származású spanyol festő, El Greco született.

A napjainkra már tündéri kisvárosá feljődő Agios Nikolaosz is hasonló méretű falucska volt még néhány évtizede, így noha ma már a nagyobb települések kényelmét nyújtja, még mindig érezni valamit a falusi bájából is. Az utazók szerint itt is a kikötő a legszebb, amely gyakorlatilag a tengerhez egy kis csatornával kapcsolódó, hatvanhat méter mély édesvizű tó. A sziget déli partjainak képét pedig a festői szépségű öblök határozzák meg.

A hatalmas, gyakran 2000 méter fölé magasodó  csúcsok és a köztük elterülő romantikus szakadékok termékeny talaja remek földművelési lehetőséget biztosít, amit a sziget lakói ki is használnak. Leginkább szőlővel és olívabogyóval foglalkoznak, de a  völgyekre jellemző a citrom- és narancsfák illata is. Ráadásul az itt érő gyümölcsökből   látják el szinte egész Görögországot banánnal.

Ha ön is felfedezné mindazt,  ami maradt az antik világból ránk és érezné az évezredes történelem atmoszféráját egy lenyűgöző helyen, válassza Krétát! ANeckermann számos kedvező ajánlattal várja a Krétára utazókat, például a Hotel Forest Parkban.

További információk: www.neckermann.hu