Az omega-3 zsírokat tartalmazó lazac fogyasztása a szakértők szerint csökkenti a depressziót és az időskori elbutulás kockázatát. A rendszeres lazacfogyasztás csökkenti a depressziót és számos mentális probléma (például letargia, figyelemhiány, időskori elbutulás, skizofrénia, Alzheimer-kór) káros hatásait. Védelem a szervezet gyulladásos folyamatai ellen, hatékony sejtműködés, sejtek közötti információcsere javulása, fokozott agyműködés. Amikor a kutatók a kifejezetten a lazacból származó omega-3 zsírsavak egészségvédelmi hatásait vizsgálják, jellemzően ezen élettani hatásokat említik. A lazac számos szervünkre is jó hatással van, mint például a szemünkre, és védi az izületeinket is.

Lazacot eddig a piacon vagy a nagyobb üzletláncoknál vásárolhattunk viszonylag frissen, de a portfólió szerint 2024 karácsonyára már hazai lazac kerülhet az ünnepi asztalra.

Zalaegerszegen kezd szárazföldi lazactenyésztésbe Sagyibó Viktor, a Zalmon Kft. alapítója. A speciális lazacfarm nem csak Magyarországon, de közép-európai régióban is egyedülálló halgazdasági fejlesztésnek és befektetésnek számít.

„Fontosnak tartom leszögezni, hogy a lazactenyésztés a RAS (Recirculating aquaculture systems) módszerrel történik majd. A RAS magyarul recirkulációs akvakultúra rendszert jelent, amelynek lényege, hogy a felhasznált víz folyamatos tisztításon és szűrésen megy át, így újra és újra fel lehet használni. Azáltal, hogy sokkal kevesebb vízre van szükség egyes folyamatokhoz, nagyban kíméli a környeztet is.

A legközelebbi hasonló, úgynevezett land-based, vagyis szárazföldi, nem a tengerhez kapcsolódó lazacfarm Svájcban van, egy körülbelül fele akkora, mint a Zalaegerszegre tervezett beruházás, és ők norvég technológiát használnak. Lazacfarmok főként Nyugat- és Észak-Európában működnek, illetve az Amerikai Egyesült Államok és Kanada észak-atlanti partjainál is megtalálhatók a természetes közegben kialakított ketreces lazacfarmok, amik sokkal környezetkárosítóbbak, mint a szárazföldi telepek.”-Nyilatkozta a portfóliónak az ügyvezető.

Mint ismeretes egyik lazac értékesítő helyként telefonon megkerestük a Metró áruházat, hogy megkérdezzük mégis évente mennyi lazacot értékesítenek, de üzleti titokra hivatkozva nem válaszoltak kérdésünkre.

Az Ikeát szintén telefonon kerestük ezügyben, de sajnos 15 percnyi csilingelő várakozás után feladtuk a válaszra szánt időt.