664 gigawattórányi villamosenergia-tanúsítvány kelt el a származási garanciák első hazai tőzsdei aukcióján, ez több mint 97 százaléka a tőzsdére bocsátott mennyiségnek. A MAVIR június 14-én a jogszabályi előírások alapján a HUPX felületén értékesítette a kötelező átvételi rendszerben (KÁT) támogatott villamos energiához kapcsolódó tanúsítványokat. A következő aukcióra június 27-én kerül majd sor, ezt követően negyedévente lesz lehetőség a származási garanciák kereskedésére.

A HUPX Csoport június 14-én indította el magyarországi szervezett származási garancia-piacát, ahol az eladói oldalon elsőként a MAVIR értékesíthette a KÁT-rendszerben támogatásban részesülő, megújuló forrásból megtermelt villamos energiához kapcsolódó származási garanciákat.

A származási garancia tanúsítványokat a villamos energia eredetének igazolására használják Európában. A MEKH 2014. január 1-je óta végzi a származási garanciák felügyeletét, és üzemelteti a származási garanciákat tartalmazó elektronikus számlarendszert.

A MEKH javaslatai alapján megszületett, 2021-ben kihirdetett jogszabály szerint a KÁT-rendszerben értékesített villamos energiához tartozó származási garanciákat a MAVIR 2022. júniusától aukción köteles értékesíteni, a bevétel pedig a KÁT-rendszer működtetésének költségeit csökkenti.

Az első aukción a 2022. január-márciusi villamosenergia-termeléshez kapcsolódó, összesen mintegy 679 gigawattóra származási garancia került meghirdetésre, ebből 509 gigawattórányi – a februári és márciusi termeléshez kapcsolódó – származási garancia már az úgynevezett EECS-rendszernek is megfelelő, exportképes tanúsítvány volt. Az EECS szerinti származási garanciák teljes mennyisége, illetve a januári termeléshez kapcsolódó tanúsítványoknak a 91 százaléka, azaz összesen közel 664 gigawattóra talált gazdára.

A következő aukcióra 2022. június 27-én kerül sor, ezen a napon a 2021. június-decemberi KÁT villamosenergia-termeléshez kapcsolódó származási garanciák kerülnek értékesítésre. Ezt követően az előzetes tervek szerint negyedévente lesznek ilyen aukciók.

Az aukcióval kapcsolatos részletesebb információk elérhetőek a HUPX honlapján.