Ki ne halott volna már a német Deutsche Hospitality szállodaláncról? Bekukkantottunk a Polgár Tibor által vezetett zöld szállodába. A budapesti IntercityHotel , mely a „legzöldebb szálloda” cím elnyerésére is benevezhetne, a legnehezebb májusban nyitotta meg kapuit.

IntercityHotel Budapest anyavállalata, a német Deutsche Hospitality szállodacsoportnál folyamatos a növekedés. Céljai közt szerepel, hogy a következő években a vezető szállodaláncok közé kerüljön Európában. A fenntarthatóság terén is konkrét terveik szerint 2050-re klímasemlegessé szeretnének válni az üzemeltetés terén. A vállalat CSR-stratégiájával összhangban a közösségi közlekedés elérhetősége egy fontos helyszínválasztási szempont az IntercityHotelek nyitásakor, így azok elsősorban vasúti főpályaudvarok, repülőterek és tömegközlekedési csomópontok tőszomszédságában épülnek. A szálloda zöld energiát használ, a rendelt ételek nyersanyagai lehetőség szerint maximum 250 km távolról érkeznek, továbbá elsőként vezették be a Green Meeting koncepciót Magyarországon. De hogyan is kell ezt elképzelni? A szálloda túrát, Apaczeller Krisztina, a szálloda kereskedelmi és marketing igazgatója vezette számunkra.

Apaczeller Krisztina, Fotó: Örmény Viktória

Nézzük a szállodát!

Fotó: Konkoly-Thege György

A terek tágasak, átláthatóak, ha belépsz, felejts el mindent! Wellness részleg ugyan nincs a házban. A jól elválasztott kis terek nyújtanak lehetőséget kikapcsolódásra, de ha utazás alatt ér utól a feladat, van esélyed egy laptophoz férni.

Fotó: Konkoly-Thege György

A zúzmófalat alig lehet kibírni, hogy ne taperold le rögtön. A kis buckás dombhalmok simiért visítanak, de nem, erősebb vagy! Bírd ki! A levegő párásítása érdekében került oda, de látványelemként is meseszép. Ha kicsit elmélázol, és hirtelen egy ír manó faluban látod magad, ne csodálkozz! De mielőtt bekuckóznál az egyik apró odúházba egybögre forró kakaó mellett, feltűnik az ötletes bicikli keréklámpasor az asztalod felett. 

Fotó: Örmény Viktória

A lobbyba a fény a tetőn át a felsőkertből árad be. A tervezők úgy álmodták meg az épületet,  hogy minden természetes fényben fürödjön.

A szobákban az ablakok nem derékig, hanem küszöbtől a plafonig sokszorosan edzett üveget kaptak, hogy világos lehessen a kelő naptól – hold váltásig.

Sőt, a fürdőszobák falai sem a túlfütött sejtelmesség miatt kaptak tejüveg falat, bár arra is jó, így viszont nem kell felkapcsolnunk a lámpát, ha csak röpke időre ugrunk be. Az IntercityHotelek nemcsak 312 szobájában, de konferenciatermet is úgy tervezték, hogy egyedülálló módon csak zöld energiát használnak.

Fotó: Örmény Viktória

Kellemes baráti beszélgetéshez ad teret a kandalló körüli kanapé rendszer, de ha csak simán olvasgatni támad kedved, azt is megteheted.  

Fotó: Konkoly-Thege György

A fogyasztási cikkek környezetre gyakorolt negatív hatásának minimalizálása érdekében sikeresen optimalizálták a szobai piperecikkeket is, így ennek köszönhetően a Deutsche Hospitality európai hoteleiben évente 12,3 tonnával csökkentették a felhasznált kemény szappan mennyiségét, és évi 4 tonna műanyagot takarítottak meg idáig. A Green Option keretében a fenntarthatóságra a vendégek figyelmét is igyekeznek felhívni, akik maguk is tehetnek a fenntarthatóbb működtetésért, például úgy, ha lemondanak a másnapi ágyneműcseréről, vagy a takarításról, melyért cserébe a hotel italkuponnal ajándékozza meg őket.

A szállodákban kínált ételek esetében a regionális és szezonális termékeket részesítik előnyben, és ha tehetik, csak a közeli régiókból szerzik be. A tojás csak szabadtartású, ketrecmentes farmokról hozatják, továbbá mivel a húsnak és a halnak átlagon felüli a szénlábnyoma, így a Deutsche Hospitality célkitűzése, hogy 2021-re az EU-ban található hoteleiben és 2023-ra globális szinten is legalább 30 százalékra növeljék a vegán és vegetáriánus ételek arányát étlapjukon. Törekednek továbbá a körforgásos gazdaság megvalósítására és az élelmiszer-hulladék minimalizálásra.

Fotó: Konkoly-Thege György

Be is szöktünk a konyhába megkérdezni a séf urat mivel készül vendégei számára. A reggeli finomságoknál és a tájékoztató utáni kóstolóban igaz nem ettük végig az étlapot, de Bodócs László megsúgta, hogy az ételei finomak, bár igazában nem az ínyencségek miatt érkeznek vendégek ebbe a szállodába. Ki itt megszáll, igazi gulyást keresnek, mint hungaricum.- avatott be a rejtelmekbe a Séf.

A séf, Bodócs László, Fotó: Örmény Viktória

 „Egy nagyon egyszerű konyhát viszünk, teljesen közérthető ételekkel, kínálattal. A mai alkalomra kicsit átfogóbb ételsort készítettünk. A magyaros ételek könnyedebb variácóval készültek. Értsük úgy, hogy a hortobágyi palacsintához például nem liszttel készült a mártás, hanem visszaredukálva a saját belső tartalmát, malaccsászárral készült. Teljesen laktóz, gluténmentes burgonyatortával és lecsós mártással, feldobva kis konfitált paradicsommal.

Fotó: Konkoly-Thege György

A szállodalánc megkövetelése alapján bizonyos halakat nem használhatunk, illetve tojásból sem használhatunk ketreces tyúkok által tojt tojást, hanem mélyalmosat, vagy szabadon tartottat. Hangsúlyosak a zöldséges ételeink, próbálunk odafigyelni, hogy minél kevesebb húst használjunk, de azért fellelhető egy finom steak. A pisztráng… A libamájszínű finomság viszont csirkemájból van, hiszen a libák tömése nem fér bele a szállodalánc értékrendjébe. A csirkemáj brulee viszont isteni volt, ennek ellenére. Kacsamáj lehet, de nem tömött.

A ház specialitása a házi gulyásleves, mivel a külföldi vendégek ezt keresték első körben. Így alkalmazkodtunk a kívánsághoz, és ezt tettük előtérbe. Különlegessége, hogy minden alap benne, marhapofából készítjük, de ez is picit könnyedebb ízvilágot kapott újhagymával, snidlinggel, sok-sok petrezselyemmel, semmi újhullám nincs benne. Tradicionális ételt nem kell variálni, mert akkor az már nem az.

Zeller-steak

A vegán ételek bővítése folyamatban van. A sóban sült zellersteak almával, dióval, ami egy tonka mártást kapott a nyakába, mely alapja a kókusztej”. – kóstoltam – Isteni!, s miközben a vegán ételeket vettük sorra, Polgár Tibor megrökönyödve magasodott felém, így a séf urat ki kellett engednem a konyhából a vendégsereg számára, hogy ő maga nekik is beszámolhasson arról, milyen finomságokat kóstolgatnak. Pedig a sütikről még szó sem esett…

Az igazgató elmesélte, hogy eddig három szállodát nyitott, de mind közül ez volt a legnehezebb. Hiszen nem csak a stílusváltás nehezítette a feladatát, de a covid jócskán kivette a részét. Mind a munkavállalók, mind a vendégek lehetőségét megnyirbálta, és bizony nem volt rest ő maga is beállni a reggeliztető pultba.

Polgár Tibor, Fotó: Örmény Viktória

Ha addig a percig nem lett volna szimpatikus a közel két méter magas fiatalember, ezzel azzá vált volna. A szállodalánc Green Meeting koncepciójának célja, hogy a náluk rendezett találkozók vagy rendezvények ökológiai hatásait minden szakaszban – a tervezéstől és a megvalósítástól egészen a vendégek távozásáig – minimalizálják.

 Az IntercityHotel Budapest general manager szerint a koncepció a megelőzési, csökkentési és kompenzációs intézkedéseken alapul, az egyes elemek pedig kiegészítik egymást. A szálloda újrahasznosított és fenntarthatóbb anyagokból készült konferencia-felszerelést biztosít, valamint előnyben részesíti a regionális és szezonális élelmiszereket. Továbbá nem használnak műanyag palackozott vizet, továbbá csak fair trade kávét, teát és szezonális, valamint lokálisan beszerzett snackeket biztosítanak a vendégeknek. Így az öt, összesen 200 fő befogadására alkalmas konferenciateremben megtartott rendezvények ténylegesen hozzájárulnak a vendégek CO2-lábnyomának csökkentéséhez, amelyről a megrendelő ügyfél kérésére egy partnercég által kibocsátott tanúsítvány is kérhető. Fontos a szállodalánc számára a környezetbarát közlekedés. Az ökotudatosság a városi közlekedés esetében is fontos, ezért az IntercityHotel Budapest térítésmentesen biztosít lehetőséget egyéni vendégeinek a budapesti tömegközlekedés használatára, FreeCityTicket jegyek segítségével. A szállodában megszállók e -töltőállomásokhoz is hozzáférhetnek, amelyekhez parkolóhely és a megfelelő infrastruktúra is tartozik. Az anyavállalt németországi hoteleinek vendégei már most is a német Deutsche Bahn vasúttársaság speciális “Veranstaltungsticket”-jével (rendezvényjegy) olyan távolsági és regionális vonatokon utazhatnak a hotelbe, amelyek 100 százalékban zöldáramot használnak.

Vagyis a szálloda olyan, mint otthon. Az ember, el tud bújni egy – egy sarokban, vagy kiülhet és barátkozhat. Azt hiszem a tervezőnek, pont valami hasonló érzés átadása lehetett az elképzelése, mikor azt mondta: Az otthon érzése nem helyhez kötött többé”. Matteo Thun, olasz tervező zerowaste tervezés mestere, olyan alapanyagokkal dolgozik, mint a tölgyfa, vagy a bőr. Az intimitás, otthonosság érzését segít felfedezni a letisztult, friss, fiatalos dizájnjával. A növények a fenntarthatósági szemponton túl a koncepciónak is szerves része.

Ha Budapesten átutazik, és megszállna, vagy csak egy sporteseményre jön, és pihenni vágyik, feltétlenül merüljön el a pihe-puha magába húzó ágyba, igyon meg egy finom italt a bárban, vagy csak kóstolja meg a finom gulyást.

Nekünk bejött!

Fotó: Konkoly-Thege György

A visszautazáshoz pedig, a hatalmas kijelzőn pedig rendelhet magának jegyet az Intercity járataira. Csakhogy mégis guruljon!