A verseny egyik legnépszerűbb projektje évről évre a hulladékruhák tervezésére kiírt pályázat. Lányok százai neveznek be egyedi kreációikkal. Van, aki éjt nappallá téve ragasztott, vágott, varrt, annak érdekében, hogy a rendezvény egyik fő számán, a hulladékruha divatbemutatón kreációja bemutatkozzon.

A Miss Éden környezetvédelmi szépségverseny célja, hogy a környezetvédelem előmozdítására, a környezettudatos magatartás elősegítésére irányítsa a figyelmet és közben lehetőséget nyújtson a 14-26 éves, tehetséges lányoknak a bemutatkozásra. Így a modell- és reklámszakma számára új tehetségeket fedezhet fel.

A versenyzők idén is elképesztő kreációkat alkottak műanyagból, fémből, fából, üvegből és papírból. Volt, aki éjt nappallá téve ragasztott, vágott, varrt, annak érdekében, hogy a rendezvény egyik fő számán, a hulladékruha divatbemutatón bemutatkozzon.

Lenyűgöző, hogy mit lehet kihozni pár méter alufóliából, kidobott bubis fóliából, szívószálakból, tisztasági betétekből. A tervezőknek igazán szárnyalt a fantáziájuk és nemcsak a tervezés, de a kivitelezés és bemutatás is a valódi nemzetközi divatshow-k világát idézte. Volt, aki egyedül álmodta meg a ruhát, de voltak olyanok is, akik segítséggel gondolták ki a kreációt. A színpadon aztán minden hulladék életre kelt, sőt estélyi ruhává vagy esetleg fejdísszé változott. A zsűri a kreativitás, a ráfordított idő és az összhatás alapján bírálta el a bemutatott munkákat. Megkötés volt a szelektív hulladékok felhasználásának kreatív módja.

A versenyen külhoni magyarok is részt vehettek. A korona idén Jovana Bogdanovics fejére került. A 25 éves lány Bosznia és Hercegovinában született és először 6 évesen jött Budapestre. Ma is ott él, és egy ruházati boltban dolgozik eladóként. Az egészséges és környezettudatos élet az egyik legfontosabb prioritás az életében, ezért csomagolásmentesen vásárol, amit csak lehet. Kerüli az egyszer használatos termékeket és csomagolásokat, valamint tavaly a vegán életmódot választotta.

Az első udvarhölgy Szabó Emanuella lett, aki még csak 17 éves, de már most elkötelezett a környezetvédelem felé. “A tiszta természeti környezet, a sokszínű ökoszisztémák és az élhető városi környezet mind hozzájárulnak egy pozitívabb, harmonikusabb élethez” – mondta a modell bemutatkozásként.

A második udvarhölgynek a 19 éves egyetemistát, Farkas Iringót választotta meg a zsűri. A Szegedi Tudományegyetemen tanul angol-biológia tanári szakon. Hobbijai közé tartozik az olvasás, túrázás, illetve szeret önkéntesként. Tavaly nyáron az Őrségi Nemzeti Parknak segített Szőcén, egy szénaszedő táborban, nemrég pedig jelentkezett a MME önkéntesei közé is. Többnyire tömegközlekedéssel közlekedik autó helyett és szelektíven gyűjti a hulladékot. “Úgy gondolom elsősorban magunktól, emberektől kell megvédeni a környezetet, és minél több ember válik céltudatossá, annál közelebb kerülünk egy szebb jövőhöz” – mondta Iringó.

A Tiszta Városok Mozgalom a Tiszta Városok Egyesület tevékenysége, célja az egyetemes környezetvédelmi értékek védelme és a környezetvédelmi célok népszerűsítése Európában és a világ városaiban. A Tiszta Városok Egyesület partnereivel közösen különböző európai városokban szervezi meg a Tiszta Városok rendezvényt.

Nagyon fontos, hogy a jövőben még jobban odafigyeljünk a környezetünkre, hiszen mi magunk is rengeteg mindent tehetünk érte. Nem is hinnénk, mennyi mindent. Erre igyekszik felhívni a figyelmet tehát a Tiszta Városok rendezvénysorozat, amely minden évben különleges programokkal készül.