A Greenpeace hőlégballonról üzent Ferenc pápa szavaival a természet védelméért.

A Greenpeace Magyarország egy Földet ábrázoló hatalmas hőlégballonra rögzítette a Ferenc pápától származó idézetet, mellyel a szervezet budapesti látogatása alkalmából üdvözli a katolikus egyházfőt. A látványos eseménnyel a környezetvédő szervezet szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy a klíma- és ökológiai válság jelenlegi, kritikus szintjén egyéni és rendszerszinten egyaránt közös összefogásra van szükség ahhoz, hogy megmentsük a Földet, annak csodálatos élővilágát és az emberiséget – hiszen vészesen közeledünk ahhoz a ponthoz, ahonnan már nincs visszaút. A Greenpeace ezért fontosnak tartja, hogy a pápa erkölcsi-társadalmi változást sürgető üzenete minél több emberhez eljusson.

A Greenpeace Magyarország egy látványos akcióval üdvözölte Ferenc pápát magyarországi látogatása alkalmából. A szervezet a budapesti Városligetben egy hőlégballont engedett fel, melyen a  pápa szavai olvashatók: „Nagyon vigyázzatok Földanyánkra”.

A zöld szervezet számára különös jelentőséggel bír, hogy a pápa ellátogatott hazánkba, hiszen az egyházfő „Áldott légy” című apostoli levelében, ezt követő beszédeiben és írásaiban mindenki számára közérthetően foglalja össze a földi életet, a Teremtést fenyegető veszélyeket, ennek okait és a lehetséges megoldásokat. [2] Azonnali változásokat sürget annak érdekében, hogy bolygónk élhető maradjon. Egy mindent átfogó, ökológiai megtérést sürget, és a Földön élő valamennyi emberhez szól, vallási hovatartozástól függetlenül.

A pápa által megfogalmazottak, miszerint csak úgy lehetünk úrrá a környezeti válságon, ha az egész emberiség változtat az életfelfogásán és életvitelén, a Greenpeace-nek is meggyőződése. Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy az eddigi rendszer mára már elviselhetetlenné vált. Ezért apostoli levelében minden döntéshozó és minden egyes ember számára egyértelművé tette, melyek a legfontosabb feladatok:

    A gazdaságot állítsuk az emberek szolgálatába! Az emberek és a természet nem állhatnak a pénz szolgálatában.

    Egyesítsük az embereket a béke és igazságosság útján! Az emberek saját sorsuk kovácsai szeretnének lenni. Nem akarnak gyámságot, beavatkozást azok részéről, akik nagyobb hatalommal rendelkeznek, és uralmuk alá kényszerítik őket.

    Védjük meg Földanyánkat! Ma büntetlenül zajlik közös otthonunk kirablása, letarolása és megkárosítása. E folyamatnak gyáván védelmére kelni súlyos bűn.

Mindezekért küzd elkötelezetten a Greenpeace is immár 50 éve. „A Greenpeace-nél küldetésünknek tekintjük a földi élet megmentését és a béke megteremtését, ezért Ferenc pápa erre irányuló szavai és hitvallása óriási megerősítést nyújtanak. Meggyőződésünk, hogy az egyre súlyosbodó ökológiai- és klímaválságban össze kell fogniuk a Teremtést féltő egyházaknak, a zöld civil szervezeteknek és minden embernek, hiszen közös felelősségünk a teremtett világ, bolygónk értékeinek megmentése.” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse.

Borítókép: Járdány Bence, Greenpeace