Akinek épp elege van a pattayai ricsajból, annak érdemes félnapos program erejéig itt sétálgatni a thai kertészet műremekeit csodálva. A komplexum egy részén van elefántos show, kulturális-táncos program is.

A Nong Nooch botanikus kert bámulatos és fölöttébb békés hely.

Hétvégén érdemes csatlakozni a thai családokhoz, társaságokhoz, akik piknikeznek, felhőtlenül, rokonszenvesen szórakoznak egy tó mentén kialakított, hatalmas szőlőültetvényen (Silver Lake Vineyard). Csodás a vidéki táj, hangulatos a légkör. Alig van külföldi turista, és ettől is olyan jó hely. A város déli külterületén lévő Anek Kusala Salak kulturális központot a Thaiföldön élő kínai kisebbség hozta létre kínai állami segítséggel. Óriási szabadtéri szobrok, lenyűgözően gazdag kiállítások láthatók. Aki nem járt Kínában, az ízelítőt kaphat a kínai kulturális kincsek világából.

Pattayán egymás mellett található elefántpark, ahol kipróbálhatjuk, hogy milyen utazni elefántháton, de fel lehet keresni a tigrisparkot is, ahol megsimogathatjuk a tigriskölyköket. A Nong Nooch Tropical Botanical Garden, vagyis trópusi botanikus kert virágai elképesztő bujasággal mutatják, mindazt, amit Thaiföld a természet kedvelőinek kínál. Mindezt elefántokkal és látványos elefánt show-val, amit a gyerekek is élvezni fognak. Csak a látvány kedvéért is érdemes megnézni hiszen a város legmagasabb pontján található Big Buddha szobrot, és a csodálatos panorámát. Sokan nem is tudják, de Pattayán is található úszópiac, ami nem sokban különbözik a bangkokitól, csak annyi az eltérés, hogy sokkal kisebb annál.
Belépőjegyes, de ha nem akarunk hajón körbemenni, akkor egészen megfizethető. Egy rövid kis csónakázás után , egy bambusz vendéglőben ebédelni, vásárolni a színes és kézi munkával készült ajándékok közül, igazi élmény. Mindez a sok zenével és érdekes csemegével biztosan megtölti a fényképezőgépünk memória kártyáját.

Az Igazság szentélye nevű szenzációs élményt nyújtó fatemplom a város külterületén tekinthető meg. Egy helyi üzletember álmodta meg valamiféle lelkiségi-filozófiai központnak. A hetvenes évek elején kezdték építeni és állítólag 2025-ben lesz kész. No nem azért, mert az építés nem folyamatos. A khmer építészeti stílust felelevenítő templom külsejét és belsejét elborító fafaragványok aprólékos elkészítése miatt ilyen hosszú az építkezés (a ,,thai Sagrada Familia”). A templomot félkészen is be lehet járni és külön élmény a fafaragók munkájának a megtekintése.

De már az is élmény, ha csak kóborolunk a város utcáin. Az utcakép izgalmas, változatos, színes, hangulatos. Nagyon érdekesek a festményboltok, ahol a szorgos festők albumokból, családi fotókról vászonra varázsolnak bármit. A legérdekesebbek a mellékutcák mellékutcái, ahol a műhelyek, boltok békés szimbiózisban élnek a lakószobával: szegénység, de nem nyomorultság. Ez Thaiföld, kicsiben.