A kutatók az alternatív energiák használata mellett jó ideje keresik azokat az energiahordozókat, melyekből energiát nyerhetnek úgy, hogy közben nem károsítják a környezetet, és nem fosztják meg a jövő generációját sem attól, hogy ők is kielégíthessék majd szükségleteiket. 

Nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy mennyire fontos környezetünk védelme, a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosított termékek vásárlása. Energiaforrásaink vészesen fogynak, meg kell találni azokat a forrásokat, melyek legkevésbé szennyezik a környezetet. Egy holland cégnek ez talán sikerülhet is, a remény felcsillant.

rajz

A Plan-e nevű holland cég már 2007-ben szabadalmaztatta azt az eljárást, melynek segítségével élő növényekből, azok károsítása nélkül lehet elektromosságot nyerni. Az eljárás a fotoszintézis folyamatára épül, melynek során a növények cukrot állítanak elő. Ennek a cukornak csak egy részét használják fel, a maradék pedig a talajba jut, ahol megkezdik a mikroorganizmusok a lebontását, így növelve a talaj tápanyagtartalmát. A folyamat közben “szabad elektronok” is keletkeznek, melyeket diódák segítségével nyernek ki a földből. Ha a jövőbe nézünk, elképzelhető, hogy a gyönyörű növények a házak tetején nem csak az oxigénellátást és az esztétikus látványt javítják majd, hanem a a zöldtető az alatta lévő épület lakóinak  is besegít majd az áramellátásába.

330 W energia állítható elő egy hektáron a módszerrel, ami nem túl sok, nem is beszélve arról, hogy mennyi leásott dióda szükséges hozzá. Az elképzelés tehát jó, de a gyakorlatban is használható kivitelezésig még sokat kell dolgozni.