Magyarországon a vizes élőhelyek gazdagsága és jelentősége kétségtelen, amelyet a Ramsari Jegyzékbe foglalt mintegy 29 hazai helyszín több mint 260 ezer hektár kiterjedéssel is alátámaszt – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a Debreceni Hidrobiológus Fórum – 2022 konferencián, szerdán.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a több mint 50 éve aláírt nemzetközi jelentőségű vizes élőhelyek védelméért létrejött egyezmény az egyik legrégebbi jelenleg is aktív természetvédelmi megállapodás. A magyarországi ramsari területek a Kárpát-medence szinte valamennyi jellemző vizes élőhely típusát magukba foglalják: tavakat, mocsarakat, szikes tavakat, lápokat, holtágakat, folyószakaszokat, nedves réteket, valamint az ember alkotta halastavakat és víztárolókat is. Magyarország kiemelt tevékenységet végez az egyezménnyel kapcsolatban, hiszen nemcsak számottevő ramsari területtel rendelkezünk, hanem a „Ramsari Város” címet is elnyertük Tata vonatkozásában – folytatta Rácz András.

Az államtitkár beszédében méltatta a hidrobiológia képzés múltját, amely végzettséggel rendelkező szakemberek képzésének szükségessége már mintegy 60 éve megfogalmazódott, ennek eredményeképp pedig 1966-tól lehetett ez irányba szakosodni. Rácz András nélkülözhetetlennek nevezte a természetes vizeket veszélyeztető tényezők ismeretét, ami szükséges ahhoz, hogy negatív hatásukat időben el lehessen hárítani. Emellett az állami természetvédelem, – minisztériumi és nemzeti park igazgatósági szinten – illetve a vízügyi igazgatóságok, a kormányhivatalok és a hatóságok munkáját számtalan Debreceni Egyetemen végzett szakember segíti országszerte – emelte ki Rácz András.

Az államtitkár beszédét követően elismeréssel szólt a hidrobiológia területén végzett kimagasló munkájáról és köszöntötte Dr. Dévai Györgyöt, az MTA doktorát a Debreceni Egyetem, Hidrobiológiai Tanszék professzor emeritus-át, a Ramsari Egyezmény Magyar Nemzeti Bizottságának elnökét és a Pro Natura díjas Harka Ákost 80. születésnapja alkalmából.