Ismét Ságvári Pált választotta alelnökévé az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA) a szervezet éves budapesti közgyűlésén. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese 2024-ig töltheti be a posztot. A szervezet döntött az Ukrajna ellátásbiztonságát és energetikai helyreállítását segítő alapba történő befizetésről is.

Budapesten tartotta éves Közgyűlését az Energiaszabályozók Regionális Egyesülete (ERRA), ahol újraválasztották a szervezet irányításáért felelős héttagú elnökség öt tagját. A tagság újabb két évre szavazott bizalmat az ERRA eddigi elnökének, Maia Melikidzének, aki a georgiai hatóság képviselője, valamint megerősítették alelnöki pozíciójában Ságvári Pált is, a MEKH nemzetközi kapcsolatokért felelős elnökhelyettesét. A 34 ország energiaszabályozóit tömörítő szervezet mára az iparági szabályozás megkerülhetetlen fóruma lett, melynek munkájában a magyar hatóság alapító tagként vesz részt több mint két évtizede.

Az újabb kétéves alelnöki mandátum a MEKH nemzetközi téren végzett munkájának elismerése is – mondta Ságvári Pál. Az ERRA feladatiról szólva az elnökhelyettes hangsúlyozta, hogy a szervezet kiemelten kíván foglalkozni az energiaátmenet kérdéseivel és a szabályozó hatóságok abban betöltött szerepével. Az energiaátmenettel kapcsolatos témákat a szervezeten belül külön szakértői munkacsoport fogja koordinálni – tette hozzá. Ságvári Pál elmondta, hogy a következő időszak egyik kézenfekvő témája lesz a magas energiaárak kérdése is. Az erről szóló jelentést májusban vitatják meg a testület munkacsoportjai – fűzte hozzá.

A budapesti ülésen az ERRA tagjai arról is döntöttek, hogy 25.000 eurót befizetnek az Energiaközösség kezelésében álló Ukrajna Energetikai Támogatási Alapba (Ukraine Energy Support Fund), mely az ukrajnai fogyasztók ellátását, valamint az ukrán energetikai infrastruktúra háború utáni helyreállítását hivatott segíteni.
További részletek ezen a linken.