A 2015-ös év lehet a legsikeresebb, klímaváltozás elleni fellépés szempontjából. A világ vezetőinek összetartó munkája eddig még nem látott együttműködésre szánja el magát.

Road to Paris. A program eredeti ötlete Al Gore, Az Amerikai Egyesült Államok (Nobel-díjas) volt alelnökétől származik. Célja: összegyűjteni egymillió aláírást a liveearth.org oldalán, a Párizsi klímacsúcs előtt (november 30- december 21).

Erre a mintára indult Áder János  köztársasági elnök kezdeményezésére az elobolygonk.hu magyar oldal, amelyhez a megyei jogú városok, a fővárosi közgyűlés és fővárosi kerületi polgármesterek is csatlakoztak. Az oldalon a köztársasági elnök felszólít, hogy “emeld fel a hangod!”, mert csak együtt tehetünk a globális felmelegedés ellen.

A 2015-ös Road to Paris projekthez Magyarországon keresztül eddig 16 civil szervezet kapcsolódott. Áder János köztársasági elnök bejelentette, hogy Gerendai Károly (Sziget fesztivál) és Lobenwein Norbert (VOLT fesztivál) is részt vesz az  programban. Fellépésüknek köszönhetően, a probléma megfelelő figyelmet és hangot kap, közelebb kerül a fesztivál látogatóihoz, akik csatlakozhatnak az összefogáshoz, és felelősségtudattal viselhetik szívükön a bolygó sorsát. A VOLT fesztivál idén 2015.06.30-tól 2015.07.04-ig, a Sziget Fesztivál augusztus 10-től 17-ig lesz.
A fesztivál programjai között olyan civil szervezeteket is bemutatnak, akik népszerűsítik a Live Earth projektjét.

volt

hihih

forrás-elobolygonk
A légszennyezés kritikus szintre emelkedett.
Forrás: elobolygonk.hu

Eddig tett lépések a globális felmelegedés érdekében:

  • Montreali Jegyzőkönyv: 1987, Az első ENSZ egyezmény, melyben megfogalmazták az ózonréteg helyreállításához szükséges elvárásokat.
  • Nemzetközi klímavédelmi konferencia: 2007, környezetbarát munkahelyek teremtése. Megújulóenergia források előtérbe helyezése.

gg

  • A Koppenhágai Egyezmény: A Föld felszínének átlagos felmelegedése legfeljebb 2 °C-al haladja meg az ipari forradalom előtti szintet. A fejlett országoknak konkrét számadatokat kellett megadniuk. A fejlődő országoknak elegendő volt a légszennyezés visszaszorítását igazoló tevékenységek listáját leadniuk.
  • 2014-es klímacsúcs New York-ban: több mint 30 ország egyezett meg az erdőirtás korlátozásáról. A csatlakozó szegény országok számára a brit kormány több mint 200 millió forintot ajánlott fel.

Ha az üvegházhatású gázok visszaszorítása megfelelő ütemben halad, az ózonréteg 2080-ra visszakerülhet az 1950-es szintjére.

Borítókép: pollackmedia.com