Bocskai_IstvanA tavaly decemberi ónos eső hatására többcentis jégréteg keletkezett csaknem 50 ezer hektárnyi erdő növényzetén. A fényképeken ugyan gyönyörű jelenség a valóságban hatalmas károkat okozott. Az OTP Bank most segítségnyújtó akcióba kezdett, melynek részleteiről Bocskai Istvánnal, az OTP Bank társadalmi kapcsolati vezetőjével beszélgettünk.

Tavaly decemberben az elmúlt évtizedek legsúlyosabb időjárási katasztrófája sújtotta a hazai erdőket. 50 ezer hektárnyi, turisztikai szempontból is kiemelt jelentőségű erdőterület károsodott – az ónos eső következtében kialakult jégtörés 30-40 év munkáját tette tönkre a Pilis, a Budai-hegység, a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és a Gerecse magasabban fekvő területein. Magyarország vezető pénzintézete erejéhez mérten és társadalmi felelőssége tudatában kapcsolódik ahhoz a programhoz, mely a károk elhárítását és a helyreállítást célozzák.

Hogyan került kapcsolatba az OTP Bank az erdőmentő akcióval?

Pár héttel ezelőtt az Erdészeti Egyesület kezdeményezéséből született meg az erdőmentő akció. Nem volt kérdéses, hogy az OTP Bank, mint felelősen gondolkodó szervezet, felkarolja a kezdeményezést, és kiáll a jó ügy mellett. Szervezetünk számára természetes, hogy erejéhez mérten ott segít, ahol csak tud. A korábbi nagy árvíz idején is közel 500 millió forinttal siettünk a károsultak segítésére, és a vörösiszap katasztrófa után is egyértelmű volt, hogy támogatjuk az érintetteket.

Hogyan támogatja szervezetük a kezdeményezést?

Első lépésként bankunk 20 millió forintos gyorssegéllyel támogatta az erdőmentő akciót. A közösségi portál segítségével is próbáljuk minél szélesebb réteghez eljuttatni az üzenetet, felhívni a figyelmet az ügy fontosságára, valamint arra is, hogy közös erővel orvosolhatjuk a károkat. Jelenleg egy olyan mobil applikáció kidolgozásán munkálkodunk, amely könnyebbé teszi majd a támogatások kezelését és nyomonkövetését.

Milyen további lépéseket tesz az OTP Bank a környezet védelme érdekében?

Az OTP Bank tisztában van azzal, hogy ő maga, mint szervezet is csak akkor képes a hatékony működésre, ha a környezetével is harmonikus viszonyban áll. Így nem csupán morális, de elemi érdekének tekinti, hogy ha ez a harmónia valamilyen okból kifolyólag felborul, akkor azonnali és hatékony segítséget nyújtson. A mindennapi működésünk során is figyelünk a környezettudatosságra –jelentősen csökkentettük például papírfelhasználásunkat, de – a leglátványosabb eredményeinket az e-számla rendszer bevezetésének és az elektronikus bankolásra való ösztönzésnek köszönhetjük. A szén-dioxid kibocsátás csökkentésének érdekében, utazás helyett megbeszéléseinket video-konferenciákon keresztül folytatjuk, valamint a hagyományos energiahordozók helyett is az alternatív megoldásokat részesítjük előnyben.

Az akcióhoz Ön is csatlakozhat a 10405004-49554854-48491015 bankszámlaszámra való utalással. Már 250 forint adománnyal hozzájárulhat egy facsemete ültetéséhez.