​Rendhagyó sajtótájékoztatót tartott a Magyar Turisztikai Ügynökség, mert ott volt a szezonértékelő rendezvényen Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, és Kincses Áron, a Statisztikai Hivatal elnöke. Ezzel ki is zárták, hogy az adatokat releváns szakmai szervezeti szereplő cáfolja vagy jelentősen másként értékelje, mint a résztvevők.

Több mint hatmillió turista volt Magyarországon nyáron (június 1. – augusztus 31.), és 17 millió vendégéjszakát töltöttek itt – jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség elnöke.

Ha a nyár jó, az egész év jó lesz, hiszen 43 százaléka ekkor realizálódik a forgalomnak, a számok pedig tavalyhoz és a 2019-es rekordévhez képest is magasabbak -mondta a szakember. A bevételek is növekedtek.

Nőtt jelentősen a külföldiek száma, és a belföldi vendégek koronavírusos időszakra jellemző rendkívül magas száma csökkent, de összességében jobbak a számok. Egészséges az, hogy ez így alakult, hisz megszűntek a korlátozások, jöhetnek a külföldiek – mondta Guller Zoltán.

5,4 millió vendégéjszakát töltöttek el a Balatonnál idén az emberek. Siófokon nyaralt a legtöbb fiatal, és Balatonszabadi volt a legnépszerűbb a nők körében.

Különösen Csehországból, Lengyelországból és Romániából érkeztek többen a külföldiek közül a korábbi évekhez képest.

Olaszországból jönnek a legfiatalabb, az Egyesült Államokból a legidősebb turisták.

Kincses Áron, a KSH elnöke elmondta, hogy Közép-Magyarország és Budapest rendkívül kedvelt volt a külföldiek körében, viszont ha a Balatonra mentek, akkor sok időt töltöttek el ott. A belföldi vendégek a Balaton mellett szinte mindenhova elmentek, ami csak turisztikai értékkel bír.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke elmondta: nehezen indult a Balaton, de tényleg megerősödött utána. Megnyugtató ezen kívül a szállodák számára az, hogy a magyar tenger mellett több más úticél is remek számokat hozott.

A szakember kiemelte, hogy Budapest a kiemelt eseményeknek köszönhetően szép nyári szezont zárt. Sorolta is a példákat: Európa Liga döntője, Forma 1, atlétikai vébé. 

Nem bánnánk, ha minden évben lenne ilyen vagy hasonló, lobbizzon a kormánynál – mondta tréfásan Flesch Tamás Guller Zoltánnak.