Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hivatal (Food and Drug Administration, FDA) emellett azt is megköveteli a gyártóktól, hogy mutassanak be felülvizsgálatra termékmintákat – írja a BBC hírportálja.

Az új szabályzat a szivarokra, a pipadohányra és a vízipipára is vonatkozik. Az elektromos cigarettát előszeretettel használják azok a dohányosok, akik próbálnak leszokni káros szenvedélyükről.

Sylvia Burwell egészségügyi és szociális miniszter közlése szerint az új törvény létrejötte “fontos lépés a dohánymentes generációért vívott harcban”. Hozzátette: “Segít abban, hogy lépést tartsunk a piac változásaival, és olyan szabályokat alkossunk, amelyek megvédik gyermekeinket, és megfelelő információval szolgál a felnőtteknek ahhoz, hogy megfontolt döntéseket hozzanak”.

Az FDA nemrég végzett kutatása szerint az e-cigaretta népszerűsége megnőtt a középiskolás diákok körében: 2011-ben még mindössze 1,5 százalékuk használta, 2015-ben azonban már 16 százalékuk. A vízipipa népszerűsége is jelentősen megnőtt.

A hivatal szerint az új, 90 nap múlva életbe lépő szabályok arra kötelezik a kereskedőket, hogy ellenőrizzék a vásárlók korát, emellett megtiltja például a dohánytermékek automatából árusítását is.

Egészségvédő aktivisták üdvözölték a változást. “A dohányjárvány megállítása sürgetőbb feladat, mint valaha. Csak akkor valósulhat meg, ha az FDA agresszíven lép fel, hogy megvédje az amerikaiakat az összes dohányterméktől” – mondta Harold Wimmer, az Amerikai Tüdőtársaság elnöke.

Kaliforniában Jerry Brown kormányzó a héten öt törvénytervezetet írt alá, amelyek különböző módokon szigorítják a dohánytermékek, köztük az elektromos cigaretták használatát és bővítik a dohányellenes programokra fordított anyagi forrásokat. Az új törvény 18-ról 21 évre emelte a dohánytermékek legális vásárlásának korhatárát, továbbá a hagyományoshoz hasonlóan az elektromos cigarettát is kitiltotta a közterületekről az egész államban.