A kabóca, más néven titi majmok új fajára bukkantak az Amazonas menti esőerdőben. Az újvilági majmokat okker oldalszakálluk, világos narancsszínű farkuk és világosszürke homloksávjuk különbözteti meg a már felfedezett fajoktól.

A kabócamajmok Dél-Amerikában élő, hosszú, puha szőrű újvilági majmok. A fán élő főemlősök kis csoportokban, családként élnek utódaikkal, különlegességük pedig az, ahogy farkukat összefonva pihennek, és alszanak. Ha zavarnak az éles hangok, akkor az esős évszakokban, és a reggeli órákban is kerüld a társaságukat, mert a titik ilyenkor a legzajosabbak.

2011-ben Julio César Dalponte akadt rá a szokatlan küllemű kabócamajomra a Roosevelt-folyó keleti partján. Mivel bundájának színe egyik már ismert fajéval sem egyezett, kutatócsoportjával együtt visszautazott a helyszínre, hogy hivatalosan is rögzíthesse az új majomfajt.

BrazilianMonkeyHeld1

Felfedezőútjaik során, eme szokatlan majmok több csoportját figyelték meg. Okker oldalszakálluk, világos narancsszínű farkuk és világosszürke homloksávjuk megkülönbözteti őket az eddig már ismert fajoktól. A morfológiai különbségekre támaszkodva, hivatalosan is új fajként tudták leírni, nevük Milton Thiago de Mello brazil főemlőskutató után, Callicebus Miltoni lett.

Mivel nem tudnak úszni vagy áthatolni a hegyvidékes terepeken, életterük e kis régióra korlátozódik, amelyet több folyó és hegy zár körbe. A kis terület miatt különösen veszélyes lehet számukra az emberi tevékenység, főként, mivel csak egynegyedük védett.