A Greenpeace Magyarország „A természettel ki számol?” feliratú transzparensekkel üzent az olajvállalat éves közgyűlésére érkező igazgatósági tagoknak a MOL-székháznál. A környezetvédők átadták az olajvállalatnak a több mint 110 civil szervezet közös állásfoglalását, amelyben azt követelik: a MOL vonja vissza fúrási terveit az Őrségi Nemzeti Parkban. A klíma- és ökológiai válság közepén nem megengedhető új fosszilis kitermelőhelyet nyitni egy nemzeti park területén.

A MOL az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területén, Natura 2000-es területen, a Nemzeti Ökológiai Hálózat magterületén tervez új szénhidrogén-kitermelő beruházásba kezdeni. [1] A beruházás ellen szót emelt már dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, [2] a tervet nem támogatja az érintett Őrségi Nemzeti Park Igazgatósága, [3] az olajcég engedélykérelmének visszavonását követeli petícióban mintegy 34 ezer ember, [4] közös állásfoglalásban pedig több mint 110 civil szervezet. [5]

A vállalat mindennek ellenére továbbra sem jelentette még be, hogy elállna a terveitől és visszavonná az engedélykérelmét. A Greenpeace Magyarország ezért ma a MOL-székháznál tiltakozott a beruházás ellen, és átadta a civilek követelését a vállalat kommunikációs igazgatójának, Bakos Piroskának, aki eljuttatja az állásfoglalást az Éves Rendes Közgyűlésére érkező tízfős igazgatóságának. A közgyűlés az olajcég egyik legfontosabb hivatalos eseménye, ahol a vállalat stratégiai kérdéseiről döntenek.

Elvárjuk a MOL-tól, hogy ne csak szavakban csökkentse a környezeti lábnyomát. Ennek részeként álljon el attól az abszurd tervétől, hogy az Őrségi Nemzeti Park területén kezdjen újabb szénhidrogén-kitermelő beruházásba. A klíma- és ökológiai válság közepén ezt sok mindennek lehetne nevezni, de a fenntarthatóság irányába mutató felelősségteljes lépésnek biztosan nem” – nyilatkozta Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország klímakampány-felelőse.