Egy kaliforniai egyetem, a Loma Linda Universty friss kutatása szerint a vegetáriánusok élete átlagosan 20 százalékkal lesz hosszabb, mint a húsevő társaiké, ráadásul a húsmentes étrenddel nem csak az állatok életét védik, hanem az ózonréteget is. Ettől vajon megjön a szték-rajongók a húsos fogások elhagyására?

Valószínűleg nem, állítja egy olyan blogger, aki sosem evett hús, mivel egy teljesen vegetáriánus családban nevelkedett.  Zachary Shahan ugyanakkor hozzáteszi, hogy egy ilyen tanulmány jelentősége abban áll, hogy bátorságot adhat olyanoknak, akik már korábban is foglalkoztatott a vegetáriánus étrend lehetősége, mivel szerinte az lenne a fenntartható fejlődés kulcsa, hogy ilyen lépéseket teszünk.

Maga a californiai kutatás elsősorban nem környezetvédelmi szempontból készült, eredetileg azt vizsgálta, hogy a húsfogyasztás és a húsmentes étrend milyen egészségügyi hatással van a szervezetre. Erről ugyanis sokan sokfélét mondanak, általában személyes preferenciák alapján, különböző, nem reprezentatív felmérésekre hivatkozva. A Loma Linda egyetem kutatói viszont évtizedeken keresztül vizsgáltak 73 000 résztvevőt, ennek a kutatásnak az eredményeként készült ez az a tanulmány, amelyből kiderül, hogy a húsmentesség egészséges, olyannyira, hogy átlagosan 20 százalékkal hosszabb életet garantálhat.

A vizsgálat később kiterjed, azt is elemezte, hogy a vega életmód milyen közvetlen és közvetett hatással van a környezetre, ebből a szempontból is egyedülálló mind a kutatás, mind az eredmények. Joan Sabate szerint, a tanulmány egyik szerzője szerint ugyanis egyetlen korábbi munka sem vizsgálta még így az étkezési szokások környezetalakító-hatását. Pedig fontos tanulsággal szolgáltak az eredmények: vegák körülbelül 33 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázzal terhelik a környezetet. Hogyan lehetséges ez? Valószínűleg még sosem gondoltunk bele, de úgy tűnik az állattartás sokkal több utaztatással jár, mint a növénytermesztés, így a húsfogyasztás a környezetromboló hatások közvetett hozzájárulóivá tehet minket.