A tavalyi évet közel 43 milliárd forintos veszteséggel zárta a legnagyobb hazai lakossági pénzintézet, de az eredménytartalék terhére így is 145 forintos részvényenkénti osztalék fizetése mellett döntött a közgyűlés. A jelentés megállapította, hogy az OTP Csoport likviditási helyzete továbbra is stabil és biztonságos.

Csányi Sándor elnök-vezérigazgató, az igazgatóság éves beszámolóját ismertetve ironikusan történelminek nevezte az idei közgyűlést, hiszen az OTP csoport története során először veszteséges évet zárt 2014-ben. Persze azt is hozzátette, hogy ha rendkívüli tételek nem lettek volna, akkor a nyereség elérte volna a 118 milliárd forintot.

A rendkívüli tételek között említette a kedvezőtlen nemzetközi helyzetet – kiemelve az orosz gazdaság nehézségeit, az ukrán-orosz háborút valamint a hazai tényezők közül a devizahitelek konszolidálását, a bankadót. Ennek ellenére a bank tőkeereje továbbra is rendkívül magas, amit az is mutat, hogy más bankokkal ellentétben nem kellett tőkét emelni a veszteségek finanszírozására. Megjegyezte, azt is Csányi Sándor, hogy a veszteséggel természetesen foglalkozni kell.

A teljes bevételi marzs továbbra is kiemelkedően magas. Az eredményességet az is jelzi, hogy az OTP 2015-ben elnyerte Magyarország legjobb bankja elismerést. Csányi Sándor azt is elmondta, hogy a mérlegfőösszeg jelentősen emelkedett a kockázati költségráta pedig csökkent tavaly. A bank üzleti aktivitása fokozódott, amit jelez, hogy vállalati hitelek 4,2%-al, a mikro hitelezés 10%-al, az agrárvállalkozási hitelezés pedig 32%-al növekedett. Ez utóbbit az elnök-vezérigazgató kiemelten fontosnak nevezte.

Az aktivitás fokozását jelzi, hogy új termékek is bevezetésre kerültek. Ilyen például a kisvállalkozások hitelhez jutását segítő OTP Business 250 Program. Ugyanakkor az is jellemző, hogy a lakossági ügyfelek egyre nagyobb számban hozzák megtakarításaikat és befektetéseiket az OTP-hez. Az alacsony betétkamatok miatt jelentősen emelkedett az alapkezelők jelentősége.

Az idei közgyűlésen jelentős hangsúlyt kapott a bank biztonságos működésének biztosítása. Ennek biztosítéka a folyamatos ellenőrzési tevékenység és az átlátható üzleti működés. A jogos ügyfélpanaszok száma 1% körül alakul az OTP esetében. Ugyanakkor nagyon fontos a bank társadalmi felelősségvállalása is. A csoport 1,2 milliárd forinttal támogat 4 kiemelkedő társadalmi célt. Külön kiemelték a pénzügyi tudatosság javítását szolgáló, középiskolások képzését segítő OTP Fáy András Alapítvány O.K. központjában végzett edukációs tevékenységet.

A közgyűlés döntött az osztalék mértékéről is. A bank részvényenkénti 145 Ft-os osztalékot fizet ki az eredménytartalék terhére. Ez összesen 40 milliárd forintot jelent.