A zöld iroda bizony nem a zöld falaknál kezdődik.

A TechOffice, valamint az Epson közös kampányában a MyForest – az egyik legnagyobb hazai közösségi erdők kialakítását megcélzó szervezet – segítségével fát ültet cserébe, ha a régi, sok energiát használó nyomtatónkat környezetbarát nyomtatóra cseréljük.

Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint Magyarországon a 10-249 főt foglalkoztató kkv-k 79%-a a papíralapú iratkezelés mellett tette le a voksát, ráadásul a vállalkozások 81%-a az elektronikusan küldött önéletrajzokat, szerződéseket, számlákat, de a fontosabb üzeneteket is kinyomtatja. Egy 10 fős iroda nyomtatási igénye havonta több ezer oldal is lehet, de már egy 3-4 fős iroda esetén is bőven lehet nyomtatni való, ha olyan a tevékenység kör. Egy rosszul megválasztott nyomtató miatt igencsak jelentős rejtett többletköltségekkel számolhat a fenntartó. Egy átlagos nyomtató sok energiát fogyaszt, ami miatt növekszik a villanyszámla, gyakran és sokat kell költeni tonerre, és a gyakran cserélendő vagy javítandó alkatrészekről se feledkezzünk meg. Mindezek mellett ott van még az idegesítő várakozás is az első kinyomtatott oldalig.

A nyomtatás ugyan még egy jó ideig még az irodák szerves része lesz, de sokat tehetünk a környezetért, ha működésében környezetbarát nyomtatót választunk. Belegondoltunk már, hogy a jelenlegi nyomtatónk mennyi áramot használ? Mennyi hulladék termelődik a működtetésével? Mennyi CO2 kibocsátással jár élettartama alatt? Létezik erre egy új megoldás: Először is a hő nélküli nyomtatási technológia, ami 90%-kal csökkenti a nyomtatás során felhasznált energiát. A jelenlegi nyomtatód akár 1500W energiát használ nyomtatás közben? Az áram előállítása CO2 kibocsátással jár. Ha mondjuk 90%-kal kevesebb áramot használ, akkor pontosan ennyivel kevesebb CO2 kerül a légkörbe. Egy átlagos nyomtatónál ez kb. 100kg CO2 megtakarítást jelent.

A hő nélküli technológia további előnye, hogy úgynevezett kontakt mentes (a papír és a képalkotó alkatrészek között nincs súrlódás), ezért nincsenek cserélendő alkatrészek, ami a jelenlegi nyomtatónál súlyos tíz vagy százezrekbe kerülne, ha fel szeretnénk újítani. Mivel nem kell cserélnünk, ezért sok kg veszélyes hulladéktól mentjük meg a földet, azaz magunkat! Ami a papírfelhasználást illeti, erre is van megoldás, hiszen a mennyiséget tekintve már a kétoldalas nyomtatással is rengeteget lehet spórolni, de léteznek nyomtatásmenedzsment szoftverek is, amelyekkel megfelelően mérhető és szabályozható a cégen belüli nyomtatás.

andreas160578 képe a Pixabay -en.

Emellett viszont környezettudatos irodai papírokkal is tovább csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat. Például a 100% újrahasznosított rostból készült másolópapírokkal, de ha még ennél is tovább mennénk, FSC és PEFC tanúsított papírt is használhatunk a nyomtatáshoz. Ezzel gondoskodhatunk arról, hogy felelős erdőgazdálkodásból származó papír pörögjön a környezetbarát nyomtatónkban. Ami egyébként többek között azt jelenti, hogy minden kivágott fa helyett kettőt ültetnek.

Ha ilyen nyomtató vásárlásával tesszük zöldebbé irodánkat, a MyForest fát ültet a nevünkben, mely ültetéséről, körülményeiről, gondozási lehetőségeiről e-mailen értesít. Nyomtatókról bővebben a környezetbarátnyomtato.hu oldalon olvashat.