Az Össznemzeti Zarándokvonat jövőre tizedik alkalommal indul a csíksomlyíói búcsú alkalmából. 2017-ben három évforduló is különleges jelentőséget ad majd az eseménynek. Aki már volt, tudja, aki még nem annak meg kell ismernie a különleges érzést és hangulatot.

A csaknem fél kilométeres szerelvény most is két vonatból áll majd – mondta a beharangozó sajtótájékoztatón Mező Tibor, a zarándokvonatot megszervező Kárpáteurópa utazási iroda ügyvezetője. A 2017 június 2-5. közötti négy napban három évfordulóra is emlékeznek a programok során a zarándokok. 10 éve lesz, hogy újraindult Erdélybe a Székely Gyors és jövőre lesz a 450. csíksomlyói búcsú, valamint június 4-én lesz a trianoni békeszerződés aláírásának évfordulója is – emlékezetett Petrus György, az iroda cégvezetője.

Most ismét összekapcsolódik Budapesten a Szombathelyről induló Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors. A 16 vagonból álló vonat, több mint 1200 utassal indul, hogy bejárja a magyarság kultikus helyeit Erdélyben Kolozsvártól az Ezeréves határig. Indulás korkatolikus és protestáns szokás szerint is megáldják a szerelvényt és utasait, majd kezdetét veszi a csodálatos kaland, melynek fénypontja a csíksomlyói Mária ünnep, ahol a tömeg minden évben félmilliós nagyságrendű.

Ahogyan Csépke András, a MÁV-START vezérigazgatója elmondta, a vonat a magyar és a román vasutak együttműködésével jöhetett létre. Sokkal több egyszerű különvonatnál és erre a MÁV is különleges figyelmet fordít. Egységes arculat, hangosítás és az elmaradhatatlan matricázott mozdony viszi a szerelvényt Alcsíkba és Felcsíkbe. A tervek szerint, jövőre 2 étterem/büfékocsiban négycsillagos szálloda munkatársai szolgálják ki az utasokat – megfizethető árakon. A finom ételek mellett minden tájegységen áthaladva autentikus élő népzene szól majd. A vonat vendége lesz Dévai Nagy Kamilla, Liszt Ferenc díjas énekes, aki a sajtótájékoztatón is ízelítőt adott a várható hangulatból. Az utasokat 18 idegenvezető, ugyanennyi utaskíséró vasutas, 8-10 felszolgáló és 2 szakács kíséri majd. A vonat fővédnöke Böjte Csaba ferences testvér, akinek árvaháza számára hagyományosan adománygyűjtést is szervezzenek.

Mindenhol a szokásos székely vendégszeretettel és hatalmas nemzeti büszkeséggel várják az utasokat, akik zömmel jövőre is magánszállásoknál kerülnek elhelyezésre. A programok között idén szerepel a kopjafa állítási ünnepség is Madéfalván, a trianoni évfordulóra emlékezve. A zarándokvonat immár nemcsak a határokon belül népszerű. A világ minden tájáról – Amerikától, Ausztráliáig, Németországtól Norvégiáig – jönnek magyarok, ráadásul 20-30 százalékuk minden évben visszatér.