Az Expo 2020 Dubai kiemelt témaként kezeli az esélyegyenlőséget. Nem véletlen,hogy a Tolerancia Nemzetközi Világnapja alkalmából különböző kísérőrendezvényekkel várták az expó látogatóit. Meghívást kapott Agárdi Szilvia énekesnő is, aki látássérültként és esélyegyenlőségi aktivistaként számos fellépéssel képviselte hazánkat a világkiállítás különböző helyszínein.

Az énekesnő látogatást tett a Magyar Pavilonban is, ahol az interaktív installációknak köszönhetően részese lehetett a minden érzékszervre ható, akadálymentes kiállítás élményének. A látássérülteknek a legnagyobb segítséget az Aqua Roots elnevezésű, letölthető applikáció nyújtja, az öt nyelven elérhető audio-tárlatvezetés a kiállítás minden állomásán végigvezeti az érdeklődőket. Nézzék csak!

Tudósítónk is arról számolt be a helyszínről, hogy az esélyegyenlőségre tettekben is nagyon figyelnek a világkiállításon. Bár a nemzeti pavilonok egy része gyakran 3-4 emeletes, és a legtöbb látogató lépcsőn megy fel, mindenütt vannak liftek az időseknek és mozgássérülteknek. A pavilonokba belépéskor is az elsőbbségi sort használhatják az arra rászorulók. Akik különleges karszalagot kapnak belépéskor és szakképzett önkéntes segítők állnak a rendelkezésükre.

A látogatói központokban a mosdókat és az imaszobát Braille-írással is jelzik. A hallássérültek különleges mikrofon segítségével értelmezhetik a látnivalókat, míg azokat, akik nehezen mozognak, miniautók viszik a nagyobb távokon, a kisebbekre pedig kölcsönvehetnek – persze ingyen – egy-egy kerekesszéket.