1972. Június 5-én egy stockholmi konferencián született a Környezetvédelem Világnapja, mely minél idősebb lesz, annál értékesebb lesz, és annál nagyobb tisztelettel kell fordulnunk felé.

Célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítse az együtt gondolkodást és a közös cselekvést és terjessze a fenntartható fejlődés eszméjét. Fő célkitűzései közé tartozik például az energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése, valamint a környezetszennyezés megelőzése.

A Bolygonkesvarosunk.hu portál szerkesztősége egy évvel ezelőtt életre hívta a „Bolygónk és városunk” környezetvédelmi díjat, melyet a Környezetvédelmi Világnap alkalmából idén folytatni kíván.  

A környezetvédelmi díjjal azokat a cégeket, intézményeket és magánszemélyeket szeretné értékelni, akik ezt az elképzelést nemcsak szívügyüknek tekintik, hanem életformájukként élik a hétköznapjaikban és olyan értéket teremtenek, melyek előbbre viszik ezt a törekvést.

2022. március 29-én 234 jelölt közül 18 kategóriában adott át díjat a Magyar Tudományos Akadémián hagyományteremtő jelleggel, melyet 2023-ban továbbvisz, és terv szerint újabb kategóriákkal kiegészítve kívánja folytatni.

A bolygonkesvarosunk.hu környezetvédelmi portál szerkesztősége a mai naptól ismét várja a jelölteket a palyazat@bolygonkesvarosunk.hu e-mail címen.